Avusturya’da ‘’işte yine perşembe’’ protesto gösterileri başladı

Avusturya’da ‘’işte yine perşembe’’ protesto gösterileri başladı

Ulusal Konsey seçimlerden birinci parti olarak çıkan aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin [FPÖ], hükümette yer almaması için bugün [Perşembe] başkent Viyana’da binlerce insan parlamentoya yürüdü.

FPÖ’nün hükümete katılma ihtimaline karşı protesto yürüyüşü olarak bilinen „Es ist wieder Donnerstag“ Türkçesi; ‘’işte yine perşembe’’ yürüyüşlerinin tarihi 2000 yılına dayanmaktadır.

| Haberin videosu: 

Perşembe yürüyüşünü organize eden birden fazla örgüt, Ulusal Konsey seçiminde FPÖ’nün oyların yüzde 29’unun kazanmasını, “yüzde 71’in FPÖ’ye oy vermediğini” göstermek için Perşembe gösterilerini yeniden canlandırma gerekçesi olarak görüyor. Oy vermeyenleri ve oy kullanma hakkı olmayan göçmenleri kastediyorlar. Çünkü bunları hesaba katarsanız, organizatör Markus Wailand’ın vurguladığı gibi, “hükümette aşırı sağı isteyenlerin sayısı yalnızca beşte birinden biraz az”.

Protestoya Viyana Eyalet Yeşiller Partisi de siyasi destek sundu. Ayrıca SPÖ’lü kadınlara da gösteriye katılma çağrısında bulundular.

’İşte yine perşembe’’ protestoları 2000 yılında başladı

3 Ekim 1999’da Avusturya’da genel seçimler yapılmış, sandalye sayısı aynı olsa da oy fazlalığı ile Jörg Haider’in Özgürlük Partisi Partisi [FPÖ], Sosyal Demokrat Partiden [SPÖ] sonra ikinci parti olmuş ve Halk Partisi [ÖVP] üçüncü olarak seçimleri tamamlamıştı.

Uzun bir süre hükümet kurulamamış, seçimlerden önce “Üçüncü sıraya düşersek muhalefette kalırız” diyen ÖVP, sonuçta koalisyonu kabul etmiş ve Ocak 2000’de ÖVP-FPÖ Koalisyon Hükümeti kurulmuştu.

Hükümetin kurulmasının ardından, ülkenin çeşitli bölgelerinde protestolar baş göstermiş ve nihayetinde, ÖVP-FPÖ koalisyon hükümetinin ırkçı ve sosyal hakların kısıtlanmasına karşı 19 Şubat 2000’de, 300 bin kişinin katıldığı kitlesel bir yürüyüşle, Perşembe protesto yürüyüşleri her hafta yapılmaya başlamıştır.

| Viyana’da 2018 yılında yapılan ‘’işte yine perşembe’’ protesto gösterilerinin görüntüleri: 

İlk „Es ist wieder Donnerstag“ yürüyüşü, 24 Şubat 2000’de yaklaşık 13 bin kişinin katılımıyla Viyana’da gerçekleşti.

2003 yılına kadar aralıksız devam eden Perşembe protestoları 28 Eylül 2008 seçimlerine kadar yılda bir kez ve yıl dönümü günlerinde tekrarlandı.

15 Ekim 2017 Erken Genel Seçimleri sonrasında SPÖ-ÖVP iktidarının yerini yeniden ÖVP-FPÖ koalisyon hükümeti aldı. Christian Strache liderliğinde FPÖ yeniden koalisyon hükümetine katıldı.

18 Aralık 2017 tarihinde Sebastian Kurz başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinin başbakan yardımcısı FPÖ lideri Heinz-Christian Strache oldu. Bu süreçten sonra 20 bin kişinin katılımıyla Perşembe Yürüyüşleri yeniden başladı.

Geçtiğimiz hafta yapılan genel seçimlerin sonucunda FPÖ’nün birinci parti olması, FPÖ-ÖVP hükümetinin veya her şekilde FPÖ’nün hükümette yer almasını istemeyen binlerce insan yeniden ‘’işte yine perşembe’’ gösterilerine katılıyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 03.10.2024
Düzenleme: 03.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.