Binlerce kişi eğitimcilerin gösterisine katıldı
“Eğitim Eylem Günü” nde yaklaşık 70 kuruluş ve birkaç bin kişi daha iyi öğrenme ve çalışma koşulları için Viyana’da gösteri yaptı.
70 kuruluş ve sivil toplum inisiyatifi perşembe günü “Eğitim Eylem Günü “nde “kapsayıcı eğitim ve eğitim sektöründe daha iyi yetişme, öğrenme ve çalışma koşulları” için sokaklara çıktı. Viyana’da birkaç bin kişi gösteri yaparken, diğer beş eyalet başkentinde de kamusal alanlarda gösteriler ve eylemler düzenlendi. Viyana ve Graz’da da grevler yapıldı.
Organizatörlere göre yaklaşık 4.000 kişinin Votivpark’taki mitinge geldiği Viyana’da, afişlerde daha az bürokrasi, daha fazla personel, destek ve özerklik talep edildi. Ayrıca, engellilerin de eşit koşullarda katılabilmeleri için yeterli kaynaklara sahip bir eğitim sistemi talepleri de vardı. Gençlik Konseyi “gençlerin barikatlarda” olmasını istedi.
Öte yandan, serbest zaman eğitmenlerinin eleştirileri, görev tanımlarının yardımcı eğitmen olarak değiştirilmesine yönelikti. Şu anda tüm gün eğitim veren okullarda boş zamanların düzenlenmesinden sorumlular. Gelecekte, öğrenme zamanını devralmalarına veya derslere yardımcı olmalarına da izin verilecek. İlk taslağa göre, 1 Eylül 2024’ten itibaren Matura sahibi olmaları gerekecek ve eğitim süreleri yarı yarıya azaltılarak iki sömestrden bir sömestre indirilecek.
Hilfswerk Genel Müdürü Elisabeth Anselm, şu anda boş zaman eğitmenlerinin çok sayıda ek görevi yerine getirdiğini ve doğrudan okul yöneticileriyle işbirliği yaptığını söyledi. Örneğin, erken bakım ve tatil bakımı devralınacak ve yemek siparişleri organize edilecek. Planlarla birlikte gündüz bakımının organizasyonu eğitim müdürlüklerine geçecek ve yerel çeşitlilik yok edilecek.
BiM Genel Müdürü Mario Rieder, yeniden yapılanma sonucunda kalitenin düşmesinden korkuyor. Rekreasyonel eğitimdeki görevler için okul diploması değil, örneğin yaşam deneyimi gerekiyor. Ekim 2024’ten itibaren planlanan okul bitirme sınavı zorunluluğu şimdiden adayları korkutmaya başladı. Ayrıca mevcut personele ne olacağı da bilinmiyor. Eğer işverenlerini değiştirirlerse, önce işten çıkarılmaları ve sonra yeniden işe alınmaları gerekecek. “İşe alınıp alınmayacakları ve ne şekilde alınacakları konusunda yasal bir kesinlik yok.”
Reform için zirve ve katılım çağrısı
Protesto aynı zamanda Hilfswerk ve Volkswirtschaft gibi sosyal kurumlarda da gelmekte. Çünkü onlar da eğitim ve organizasyon alanındaki değişikliklerden büyük ölçüde etkilenecekler. Hilfswerk, Volkshilfe ve Kinderfreunde gibi önceki sağlayıcılar artık sorumlu olmayacak, bunun yerine eğitim müdürlükleri doğrudan sorumlu olacak.
Bu kuruluşlar ve onların lobisi olan Sosyal Ekonomi Avusturya şimdi bu durumu eleştiriyor. Örneğin, reformun zaman çizelgesi nedeniyle kaos yaşanmasından ve kalite kaybından korkuyorlar. Sektör şimdi Eğitim Bakanlığı’ndan bir zirve toplantısı ve reform planlamasına dahil olmalarını talep ediyor.| ©DerVirgül