Burası da Viyana’nın ‘’Çukur-u’’
Türkiye’de çok popüler olan ‘’Çukur’’ dizisinden etkilen, aynı yörenin insanları, Avusturya’nın başkentinde, ‘’Çukur’’ isimli bir kahve açtılar. Kahvenin müşterilerinin hepsinde, Çukur-u simgeleyen gerçek dövmeler var.
Adem Çetin/Viyana
İstanbul’un en belalı mahallerinden Çukur’un kontrolü Koçova ailesinin elindedir. Koçovalıların Çukur’u yönetirken en önemli kuralları da uyuşturucuya asla izin vermemeleridir.
Ancak gözünü bu mahalleye dikmiş ve bu yasağı kırmaya hazırlanan yeni bir grubun ortaya çıkması ile mevcut düzen bozulur.
Tam Koçovalıları pes ettirdiklerini düşündüklerinde, ailenin küçük oğlu Yamaç yıllar önce bambaşka bir hayat kurmak için arkasında bıraktığı Çukur’a geri dönecek ve yeni bir dönem başlayacaktır.
Senaryosunu Gökhan Horzum’un yazdığı, yönetmenliğini Sinan Öztürk’ün üstlendiği ‘’Çukur’’ dizisinde Aras Bulut İynemli, Dilan Çiçek Deniz, Erkan Kolçak Köstendil, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu, Nebil Sayın, Kubilay Aka ile usta oyuncular Ercan Kesal ve Perihan Savaş yer almakta.
Çukur dizisi son zamanların favorilerinden. Müthiş bir fan kitlesi var.
Öyle ki, Viyana’da göçmenlerin yoğun yaşadığı 10. Bölge’de, ‘’Çukur Dostlar Kahvesi’’ açıldı.
Kahvenin tabelasında, dizinin kahramanları bulunmakta.
İlk bakışta, dizinin popüler olmasından etkilenip, ismini bu yüzden Çukur konduğu düşünülse de, işin aslı öyle değil.
Çurkur-da kahve İçtik
Yaklaşık on kişi vardı içeride. İçeri girdiğimizde, aynen dizide olduğu gibi: mahalleye yeni gelen kişilere yöneltilen meraklı ve korunaklı bakışların aynısıyla karşılaştık.
Çok uzatmadan niyetimizi anlatınca, yüzlerde bir tebessüm oluştu. Hemen bir kahve ikram ettiler.
Çukur Bir Yaşam Biçimi
Kahvede bulunan herkesle yaptığımız sohbet sonucunda vardığımız sonuç:
Buradaki insanlar, dizede konu alınan ana temayı, pratik yaşamlarında prensip edinilerek , o yönlü bir çizgi izledikleri görülmekte.
Öyle dizide geçen şiddet sahnelerinin esiri de olmamışlar.
O sahnelerin kurgu olduğunu, gerçek hayatta o tür sahnelerin karşılığının olmadığının farkındalar.
Dizi saatinde, kahvehanede bir araya gelerek diziyi seyrettiklerini belirtirken, bu bizim için sadece seyredilmesi gereken bir dizi değil diyorlardı.
Bu söylemlerini ispatlayan dövmelerini göstererek.
Çukur Dövmesi Yaptırmışlar
Kahveye ilk girdiğimizde gözümüze çarpan, ‘’ Sıkıntı yoksa sıkıntı var demektir!’’ yazılı tişörtler oldu.
Dizinin içerisinde geçen sözlerin çeşitli yerlere yazılmasının dışında, kahvede bulunan istisnasız herkesin, Çurkur’u sembol eden dövmeyi yaptırdığını fark ettik.
Dövmeleri incelediğimizde, hepsinin gerçek olduğuna şahit olduk.
Aynı yöreden gelen insanların, Viyana’da bir arada tutunma çabalarına sembolik bir isim olan dizi, aslında insanların kendi değerlerine sahip çıkma mücadelesine de aranan bir rol model olmuş durumda, Çukur.
Dizide de anlatılmak istenen de, yaşadıkları yere ve değerlere sahip çıkma değil mi?/virgül
© Bild: Virgül