Büyükelçilik | “Viyana Belediyesinden bize bir açıklama gelmedi”

Büyükelçilik | “Viyana Belediyesinden bize bir açıklama gelmedi”

22.11.2024 tarihinde, ilk olarak Viyana merkezli bir Facebook grubunda, Fethullah Gülen hakkında yazılan “Gülen im Gespräch” isimli kitabın tanıtım programı afişinde “Stadt Wien” logosunun olduğu paylaşıldı. Bu durum, T.C. Viyana Büyükelçiliği ve SÖZ Partisi Başkanı Hakan Gördü tarafından tepkiyle karşılandı.

Aynı gün Virgül, her iki tarafın tepkilerini kaleme aldı.

T.C. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ile yapılan görüşmede, ORF televizyonuna ve Viyana Belediyesine birer mektup yazarak konuyla ilgili bilgi istediklerini, bu bilgiyi-de haberde paylaştık.

Haberin yayımlandığı gün, elçilik tarafından Viyana Belediyesine sorulmasına rağmen, beş gün geçmesine karşın bir yanıt verilmedi. Bu durum, bugün Ozan Ceyhun’un sosyal medya sayfasından duyuruldu.

Büyükelçi Ceyhun, konuya dair bugün yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Medyadan öğrendiğimize göre, Viyana Belediyesi söz konusu davetiyenin üzerindeki logolarının ‘izinsiz’ kullanıldığını açıklamış. Biz zaten görür görmez gerekli tepkiyi vermiş ve hem Viyana Belediyesine hem de ORF’ye birer mektup göndererek ‘Bu nasıl olabilir?’ sorumuzu iletmiştik.
ORF, pazartesi günü bir cevap iletmişti. Kendileriyle yazışmaya devam ediyoruz.
Viyana Belediyesinden cevaben bir yazı bize ulaşmadı. Beklemekteyiz. Ancak medya organlarına yönelik olarak yaptıkları açıklama bizim için de aydınlatıcı. FETÖ’ye destek verilmediğini okumak bizi memnun etti.”

Stadt Wien’e hepsi aynı gün mü sordu?

Fethullah Gülen hakkında yazılan bir kitabın tanıtımına Viyana Belediyesinin destek verme olasılığının kendilerini üzdüğünü belirten birkaç Türkçe haber kaynağı, beş gün bekleyerek gelişmeyi sayfalarına taşımadı. Bu süre zarfında Michaela Königshofer’e “sorumlu gazeteci” olarak konuyu sormadıkları gözlemlendi.

Ancak tesadüf olsa gerek, bugün aynı saatlerde Viyana Eyalet Meclis Üyesi A. Bozatemur [SPÖ] ve bazı haber sayfaları Michaela Königshofer’e sorduklarını iddia ederek, Stadt Wien logosunun izinsiz kullanıldığı yazıldı.

Ve yine, “5N 1K” gibi gazetecilik terimleri üzerinden yargı dağıtan, – karşı tarafa söz hakkı vermek, haberciliğin temel etik ilkelerindendir vurgusu yapanların, haberin öznesinden uzaklaştıkları görülüyor.

Bu durumda şu sorular önemlidir:

Neden beş gün sonra değil de aynı gün veya ikinci gün Viyana Belediyesinden bu yanıt alınmadı?

Gazetecilikte bir de “haber takip” terimi var!

Haber takip, bir olayın ya da konunun ilk haberi yayımlandıktan sonra gelişmelerini izlemek ve bu süreci okuyucuya, izleyiciye ya da dinleyiciye düzenli bir şekilde aktarma sürecidir.

Gazetecilik, “ilk haberi yayımlamadan” beş gün sessiz kalarak fırsat kollayıp, sular durulunca ahkâm kesmek değildir.

Virgül, konunun bir numaralı “yasal” muhatabı T.C. Büyükelçiliğinin ilgili kurumlara yazdığı mektuba yanıt verilmesini bekleyerek ve verilecek yanıtı okuyucuya aktarmakla yükümlüdür.

Öte yandan gelişme, özne-sinden uzaklaştırılarak, Viyana Belediyesini kim daha iyi savunur / kim daha iyi kötüler meselesine dönüşmüştür.

Haberin öznesinin doğurduğu sonuç ve tarafların merak ettiği asıl soru ise şu olmalıdır: Viyana belediyesinin, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Türkiye’de “Fethullahçı Terör Örgütü” [FETÖ] olarak nitelenen bu örgütün Viyana’daki oluşumlarına yaklaşım nasıldır? | ©DerVirgül

| Stadt Wien logosunun kaldırıldığı afiş

| Stadt Wien logosu olan afiş

Yayınlama: 26.11.2024
Düzenleme: 26.11.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.