Cinayet sucundan 15 yıl boşuna arandı | Mahkeme suçsuz buldu

15 yıl önce Viyana’nın Reichsbrücke köprüsü yakınlarında işlenen bir cinayetin zanlısı olarak aranan 47 yaşındaki adam, 15 yıl sonra Stockholm’de tutuklandı. 15 yıllık bir cinayet soruşturmasını boşa çıkaran mahkeme kararı…

Cinayet sucundan 15 yıl boşuna arandı | Mahkeme suçsuz buldu

47 yaşındaki bir adam, salı günü Viyana-Donaustadt’taki Reichsbrücke köprüsü yakınlarında 15 yıl önce 38 yaşındaki bir adamı ateşli silahla kasten öldürmek suçundan Bölge Ceza Mahkemesi’nde beraat etti.

Jüri, cinayet davasındaki suçlamayı oybirliğiyle reddetti. Savcı Bernd Ziska bu kararı kabul etti ve mahkeme salonunda temyiz hakkından feragat etti. Dolayısıyla beraat kararı şimdiden kesinleşmiş oldu.

Viyana’da 15 yıl önce vurularak öldürülen adamın cinayet davasında beraat

Mahkeme başkanı Cezayir doğumlu adama “Serbest bırakılmak üzeresin” dedi. Adam, adli korumalar tarafından götürülmeden önce mahkemeye bol bol teşekkür etti.

Davanın konusu, 19 Aralık 2008 tarihinde Viyana- Reichsbrücke köprüsü yakınlarındaki bir park bankında cesedi bir kamyon şoförü tarafından bulunan, suç tarihinde 38 yaşında olan Cezayirli bir adamın vahşi bir şekilde öldürülmesiydi.

Adam aldığı kurşun yarası sonucu kan kaybından ölmüştü. Ceset üzerinde yapılan otopsi, birisinin onu sağ uyluğundan tabancayla vurduğunu ve kurşunun atardamarı parçaladığını ortaya çıkarmıştır. Vurulan adam kendini bir park bankına sürüklemiş ve arkasında 20 metre uzunluğunda bir kan izi bırakmıştır.

Boş yere aranan sanık İsveç’te bulundu

7 Haziran 2023 tarihinde Stockholm’de tutuklanmadan önce uluslararası bir tutuklama emriyle yıllarca boş yere aranan sanık, ikinci dereceden delillerin değerlendirildiği duruşma sırasında suç mahallinde bulunduğunu kabul etmedi. Öte yandan savcı, adamın kurbanı biri eksik olmak üzere toplam iki kez vurduğuna ikna olmuştu: “Net bir kanıt yok, ancak yoğun bir ikinci derece kanıt ağı var.”

Savcılık suçun doğrudan tanıklarına başvuramadığı gibi, olay yerinde bulunan iki mermi kovanı, kurbanın cesedi ya da giysileri üzerinde DNA izi ya da parmak izi gibi sanığı doğrudan suçlayan herhangi bir maddi delil de bulunmuyordu. Bununla birlikte, sanık ve mağdur birbirlerini tanıyorlardı ve – cinayetle ilgili medya yayınlarını takiben polis tarafından bir kısmı isimsiz olarak alınan kanıtların ortaya koyduğu gibi – önceki haftalarda yumruklaşmaya varan birkaç tartışma yaşamışlardı. Savcının bir tanık ifadesinden aktardığına göre, Aralık 2008 başındaki son fiziksel münakaşadan sonra sanık, “hasmına hayatı boyunca unutamayacağı bir ders vereceğini” açıklamıştı.

Savcı ayrıca sanığın cinayetten sonra yurtdışına kaçtığını da iddia etti. 47 yaşındaki zanlı en son İsveç’te yasal oturma izni olmadan kaçak olarak yaşamış ve tutuklanmasının ardından İsveç makamları tarafından iade edilmişti.

47 yaşındaki adam Viyana’da mahkemede: “Ben kimseyi öldürmedim”

Sanık mahkemeye neredeyse ileri düzey bir Almanca ile “Ben kimseyi öldürmedim, tüm azizler üzerine yemin ederim” dedi. 2000 yılında Avusturya’ya iltica başvurusunda bulunmuş ve bu başvurusu reddedilmişti. Öldürülen adamla, ikisinin de cezalarını çektikleri Stein hapishanesinde tanışmıştı – biri uyuşturucu suçlarından, diğeri de mülkiyet suçlarından.

Tahliye olduktan sonra, hemşerisi onunla birlikte yaşamak istemiş, o da bunu reddetmiş, bunun üzerine tanıdığı ona şiddetle hakaret etmişti. Sanık, ailesine yönelik hakaretlere tahammül edemediği için kafasına bira şişesiyle vurduğunu itiraf etmiştir. Ancak, o zamanlar 38 yaşında olan kişiyi gece geç saatlerde tartışmak için Reichsbrücke’ye çağırmamış ve/veya onu öldürmeye çalışmamıştı: “Ben tek bir köpek bile öldürmedim. Bir insanı nasıl öldürebilirim?”

47 yaşındaki gencin savunma avukatı Viyanalı Avukat Florian Horak, “Kanıtlar onu cinayetten mahkum etmeye uzaktan yakından uygun değil” dedi. Cinayet silahı hiçbir zaman bulunamadı, ancak kurbanın DNA’sının yanı sıra yanında bulunan bir makasta başka bir kişinin genetik özellikleri keşfedildi. “Bunlar sanığınkilerle eşleşmiyor. Bu nedenle sanığın bu ize neden olduğu göz ardı edilebilir” diyen Horak, ilgili DNA raporuna atıfta bulundu.

Ayrıca sanığın cep telefonunda 19 Aralık 2008’de ya da kısa bir süre önce maktulle iletişim kurduğuna dair herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Horak, “Sanığın suç mahallinde olduğuna dair hiçbir kanıt yok” dedi.

Viyana’nın Reichsbrücke köprüsü yakınlarında bir adamın öldürüldüğüne dair kanıt yok

Ancak kriminalistler kurbanın cep telefonunu da okumuşlardır. Maktulün olaya karışmamış üçüncü bir şahsa gönderdiği bir kısa mesaj, ölümünden birkaç saat önce Tuna Nehri üzerinde Omar adında -sanığın ilk adı- biriyle buluşma ayarladığını ortaya koyuyordu. Maktul ayrıca cep telefonuna Omar adında birinin numarasını kaydetmişti – savcı Ziska’ya göre bu kişinin sanık olduğu açıktı. Maktul bu numarayı 18 Aralık 2008 akşamı saat 6.50 ile 7.20 arasında dokuz kez aramış, ancak her seferinde arama sesli mesaja düşmüştür.

Sanık, o sırada SIM kartını çoktan devrettiğini ve başka bir numara kullandığını belirtmiştir. Ölen adamın bir Ömer’le görüşmek istemesi prensipte hiçbir şey ifade etmiyordu: “Binlerce Ömer var. Bu Hans, Franz ya da Robert kadar yaygın bir durum.”

Jüri oybirliğiyle suçlamaları reddetti, karar kesinleşti

Mahkeme başkanı Wolfgang Etl, “Sen yapmadıysan kim yaptı?” diye sordu. 47 yaşındaki adam “Bilmiyorum” diye cevap verdi. Avusturya’yı neden terk ettiği sorulduğunda, adam burada kendisine “iyi davranılmadığını” söyledi. Hırsızlık suçundan birkaç kez uzun süreli hapis cezasına çarptırılmıştı. “Sadece yiyecek bir şeyler bulmak için hırsızlık yaptığını, zenginleşme niyetiyle hırsızlık yapmadığını” söyledi.

Sonuç olarak sanık, 15 yıldır cinayet sucundan arandığını bilmeden yaşamış ve yakalanarak yargılandığında ise mahkemece serbest bırakılmıştır. |©DerVirgül

Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

 

Yayınlama: 05.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.