FPÖ, Viyana Olaylarını Viyana Kuşatmasına Dayandırdı
Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Viyana örgütü, Viyana’da üç gündür yaşanan sokak olaylarını, Viyana Kuşatmasına atıfta bulunarak, ‘’Viyana İstanbul olmamalı!’’ dedi.
Avusturya’nın Başkenti Viyana’da üç gündür süren sokak olaylarının bugünde yapılması planlanan gösteriler ile devem etmesinden endişe duyulmaktadır.
Avusturya medyası ve kamuoyu tarafından Kürt-Türk çatışması olarak görülen olaylara, aşırı sağ Özgürlük Partisi (FPÖ) siyasetçilerin yorumu dikkat çekti.
FPÖ’lü siyasetçiler, kurallara uymayanların yurtdışı edilmesini isterken, Viyana Belediye seçimlerinde FPÖ Viyana’nın liste başı adayı Dominik Nepp, Viyana Kuşatmasına gönderme yaparak, ‘’ Tarihte kimliğimizi ve değerlerimizi başarıyla savunduk.’’ dedi.
Dominik Nepp paylaşımında şunlara yer verdi, ‘’Türk göçmenler etnik çatışmalarını Viyana sokaklarında yaşamak zorunda olduklarına inanıyorlarsa, onlara şunu söylüyorum: eve git ve güzel Viyana’mızı yalnız bırak!’’
Nepp, Viyana İstanbul olmamalı!’’ ifadelerine yer verdi.
İlgili Haberler:
► Viyana’da Gerginlik Bitmiyor
Peki Tarihte Ne Olmuştu?
II. Viyana Kuşatması ya da Viyana Bozgunu, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana’yı kuşatması ile gerçekleşti.
17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan savaşların en uzun süreni bu kuşatma ile başladı.
Kuşatmada alınan yenilgi, Avrupa’da büyük sevinçle karşılandı. Artık Osmanlıların yenilmez olmadıklarını gören Avrupa, karşı hücuma kalkmaya başladı.
Psikolojik savaş olarak da Osmanlı üzerinde büyük bir kayıp, Avrupalılarda ise büyük bir kazanç olarak değerlendirildi.
Bu savaş sonucunda Osmanlının gerileme devrine girdiği kabul edilmektedir.
Böylece Türklerin Sakarya Muharebesi’ne kadar sürecek bir geri çekilme süreci başlamış oldu.
Kuşatma sonrası kurulan Kutsal İttifak, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları’na neden oldu.|virgül