Göçmenler Viyana’ya gelince hangi semtlere yerleşiyor?
Viyana tüm federal eyaletler arasında en güçlü büyümeyi kaydediyor ve şehir yüzde 35,4 ile en yüksek yabancı vatandaş oranına sahip.
Peki insanlar Viyana’ya gelince hangi semtlere taşınıyor?
Karmaşıklık Bilimi Merkezi’ndeki araştırmacılar şimdi bu soruyu araştırdı.
Viyanalı karmaşıklık araştırmacıları, “PNAS Nexus” dergisindeki bir çalışmada, farklı bölgelerdeki mevcut göçmen ağlarının diğer göçmenlerin ikamet seçimini ne ölçüde etkilediği sorusunu inceledi.
Başyazar Rafael Prieto-Curiel, çarşamba günü Karmaşıklık Bilim Merkezi (CSH) Viyana’dan yapılan bir açıklamada, “Sonuçlarımız, Avusturya örneğinde 100 kişinin yılda yaklaşık on iki yeni gelenin ilgisini çekmesiyle diasporaların bir çekme etkisine sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
Göç: Model, göç kalıplarını tahmin ediyor
CSH ekibi, Avusturya ve ABD’den alınan veriler kullanılarak bilimde “homofili” olarak bilinen bir mekanizma olan “kuşların geçinmeyi sevdiği” ilkesinin ne ölçüde anlaşılabileceğini bulmak istedi. Bilim insanları ilk olarak yurtdışında doğmuş ve Avusturya’da yaşayan 1,46 milyon kişiden gelen bilgileri analiz etti. Prieto-Curiel ve meslektaşları daha sonra dağılımlarını milliyetlere göre posta kodu düzeyine göre ayırdılar. Bu, göçmen topluluklarının ne kadar büyük olduğunu bölge düzeyinde tahmin etmeyi mümkün kıldı. Ayrıca 2009 ve 2019 yılları arasında yurt dışından ABD’nin daha büyük metropol bölgelerine göç analizleri de vardı.
Araştırmacılar Viyana’daki göçmen topluluklarının çekme etkisini hesapladı
Avusturya’da toplulukların ne kadar büyük olduğunu Aralık 2022 itibarıyla tespit etmek mümkün oldu. Araştırmacılar daha sonra 200 gün sonra her ilçeye kaç kişinin katıldığını ve bunların nereden geldiğini belirledi. Çalışmaya göre bu, Avusturya çapında toplam 111.000 kişi için geçerliydi. Örneğin, “Sırbistan’dan gelenler Almanya’dan gelenlere kıyasla yaklaşık 8 kat daha fazla kişinin ikamet yeri olarak Viyana’nın 10. bölgesini seçtiği, Almanya’dan gelenlerin ise Sırbistan’dan gelenlere kıyasla yaklaşık 1,4 kat daha fazla kişinin Viyana’nın 7. bölgesine taşındığı” tespit edildi.
CSH araştırmacısı Fariba Karimi, “Modelimiz göçün sosyal etkilerden kaynaklandığını gösteriyor: Sadece belirli bir bölgede aynı uyruğa sahip kaç kişinin yaşadığına bakarak belirli vatandaşların göçünü nispeten kolay bir şekilde tahmin edebiliriz” dedi. Doktora öğrencisi Ola Ali, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 2022’de başlattığı savaşın başlangıcında olduğu gibi herhangi bir “şok” meydana gelmezse, “göç kalıplarının ortalama olarak oldukça tahmin edilebilir ve zaman içinde istikrarlı olacağını” söylüyor.
Model ABD’den alınan veriler kullanılarak doğrulandı
Göç hareketleriyle ilgili diğer birçok düşüncenin aksine, çok sayıda insanın halihazırda yaşadığı yerlerin göçmen çektiğini ve bu kişilerin seyahat mesafesinin olmadığı bölgelere gitme olasılıklarının daha yüksek olduğunu varsayan yeni “diaspora göç modeliniz” çok uzun olanın büyük olduğu (“yerçekimi modeli”), bilim insanları ABD’den gelen verileri kullanarak kontrol ettiler: burada da homofilliğin önemli bir etkileyici faktör olduğu ortaya çıktı. Makalelerinde “Güney Amerikalıların Miami’ye gitme olasılıkları Houston’a kıyasla dört kat daha fazla” diye yazıyorlar. Miami’de Güney Amerika’dan çok sayıda göçmen yaşarken, Orta Amerika’dan daha fazla insan Houston’a taşınıyor. Bu ve diğer sonuçlar, “yerçekimi modeli” yerine “diasporanın” tahminlerine çok daha iyi uyuyor. Bu aynı zamanda CSH ekibinin yayında Viyana’daki Almanlar, Sırplar, Ukraynalılar ve Suriyeliler arasındaki dağılım ve göç eğilimlerindeki farklılıklara değindiği Avusturya için de geçerliydi.
Karimi, “Burada hepimize çok önemli bir görev düşüyor. İnsanların ayrışmaya yönelik doğal bir eğilimi var. Siyasi açıdan bakıldığında eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetlerinin eşit şekilde dağıtılmasını ve çeşitliliğin memnuniyetle karşılanmasını sağlamamız gerekiyor.” dedi. Kentsel gelişimin şekillenmesine yardımcı olabilecek “insanlara kendilerinden farklı insanlarla tanışma ve onlarla iletişim kurma fırsatı vermelisiniz”.| ©DerVirgül