Haftada 60 Saat Çalışan Pizza Aşçısını Mahkemede (AK) Savundu

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da pizzacı olarak, günde 10 saat çalışan aşçının hastalık nedeniyle işten atılmasını, işçi odaları (AK) mahkemeye taşıyarak, çalışanın haklarını almasını sağladı.

Haftada 60 Saat Çalışan Pizza Aşçısını Mahkemede (AK) Savundu

Cedomir C. Haftada 60 saat Viyana’da bir pizzacıda bir aşçı olarak çalışıyordu.

Pazartesinden cumartesiye kadar günde 10 saat çalışan Cedomir, bir gün kan basıncını ölçmek için eczaneye gitti. Kan değerlerinde çıkan olumsuz veriler ışığında doktorundan sağlık raporu alarak hastalık iznine ayrıldı. (Krankenstand)

Hastalık iznine çıkan Cedomir’e iş vereni tarafından işine son verildi.

Bunu üzerinde İşçi Odaları’na (AK) müracaat eden aşçı, haklarının alınmasını talep etti.

Viyana İşçi Odaları Birliği Avukatları aşçı adına, işveren dava açtı.

Dava sürecinde yapılan incelemelerde, aşçının başlangıçta günlük 70 Euro ücret aldığı ama daha sonra bu ücretin 40 Euro’ya düştüğü, çalışma saatlerinin ise günde 10 saat devam ettiği tespit edildi.

Mahkemede kendini savunan işveren It Zedomir C. ise, ücret düşüşünün nedenini bir başka eleman almasına bağladı. Ödenen ücret Toplu iş sözleşmeleri asgari ücretin altında olduğundan, iş veren suçlu bulundu.

Öte yandan, iş veren çalışma saatlerinin ve fazla mesailerin ödenmesi konusunda yaptığı savunmada, pizza salonunun saat 12.00’den 15.00’e kadar daha sonra da, saat 19.00’dan 20.00’e kadar açık olduğunu ileri sürdü.

İşverenin müşteri hizmet saatlerini öne sürerek, pizza salonun ön çalışma ve kapanış çalışmalarını ‘’çalışma saatlerinden saymadığı’’ dikkat çekti. 

İşçi Odaları (AK), Pizza salonunun açılış saatlerinin 11.00’den 15.00’e ve sonra 18.00’den 22.00’e kadar olduğunu kanıtlarıyla mahkemeye sundu. Ayrıca, açılış ve kapanışlar bir saat erken ve bir saat geç çıkıldığı tespit edildi.

Buna ek olarak, aşçının tatil günleri tekrardan hesaplanarak, 13 gün eksik kullanıldığı ve ödenmediği tespit edildi.

Mahkeme aşçı Cedomir C.’yi haklı bularak, işvereni çalışanına 9100 Euro ödemeye mahkum etti. (virgül.at)

Yayınlama: 24.08.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.