Hamile Garsonun Hakkını İşçi Odaları (AK) Aldı

Avusturya’da sigara içilen bir kafede çalışan garson, hamile kaldığı için işten çıkartıldı. Yasalara göre, kafenin sigara içilmeyen bölümü yok ise, hamile garson, hamilelik maaşı bağlanana kadar evde kalmalı ve maaşını işverenin ödemelidir. AK, garson adına açtığı mahkemeyi kazandı.

Hamile Garsonun Hakkını İşçi Odaları (AK) Aldı

Belinda K., yedi ay boyunca Viyana Meidling’deki sigara içilen bir kafede çalıştı.

Hamile kaldığında ve bunu açıkladığında, işvereni ona “artık tesisin görüntüsüne uymadığını” söyledi – ve hamile kadınlar için yasal fesih ve işten çıkarılma korumasına rağmen onu işten çıkarttı!

Belinda K. iş verene, “bebek bekleyen annelerin, sigara dumanının etkisine maruz kaldıkları odalarda çalışmaması gerektiğini” söyleyen Tütün ve Sigara İçmeyen Koruma Yasası uyarınca çalışma yasağı hakkında bilgi verdi.

Ayrıca, iş yerinin sigara içilmeyen bölümü olmadığından ve dolayısıyla hamile garsonun sağlıklı bir çalışma ortamının olmamasından doğan yasal hakkı gereği, garsonun devlet tarafından verilen doğum izni ve maaşı (Wochengeld) ödenmeye başlayana kadar, garson çalışmayacak ve maaşı işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, iş veren yasağı görmezden geldi ve garson müşterilerin tüketimini arttırmak için sigara içmeye ve alkol almaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

İş veren tek taraflı iş sözleşmesini iptal ederek, garsonun sigorta fonuna ödemesini durdurur. Bunun üzerine yerel sigorta kurumuna giden garson, kendisinin haftanın altı günü 10 saat çalışmasına rağmen, sigorta primlerinin çalışma saatlerinin çok altında yatırıldığını fark eder.

Bunun üzerine Belinda K., İşçi Odaları’na (AK) müracaat ederek hakkının alınmasını talep etti.

Viyana AK, Belinda K. adına işverene ilk önce bir inceleme başlatarak, WGKK sigorta kurumundan sigorta primlerini inceledi. AK’nın uzman ekibi tarafından yapılan inceleme, garsonun kayıt dışı çalıştırıldı saatler olduğunu tespit etti.

Öte yandan, hamile kadınları koruma yasası kapsamında var olan hakları üzerinden dava açıldı.

Acılan davada, AK garson adına girdiği mahkemeden, çalışan için, doğum güvencesinin başlangıcına kadar ödenen maaş ve fazla mesai eksikliği ile toplam 7 bin 200 Euro kazandı./virgül

© Bild: İşçi Odaları Birliği Viyana (AK) 

Yayınlama: 09.09.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.