İki Devlet Bir Boşanma Davası
Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yaşayan bir kadın, Avusturya’da boşandığını ama Türkiye’de iki yıldır boşanmadığını söyleyerek, yeni çıkan yasanın da hiçbir şey değiştirmediğini ileri sürdü.
Resmi Gazete’de 7 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan “Yabancı Ülke Adlî Veya İdarî Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik” in uygulaması, 15 Ekim Pazartesi gününden itibaren dış temsilciliklerde başlamıştır.
Böylelikle; yabancı bir mahkemenin veya idari makamın verdiği boşanma kararı, Türkiye’de mahkemelerde tanıma davası açılmasına gerek kalmaksızın, kişilerin aile kütüklerine tescil edilebilecek.
Tanıma işleminin tescili için iki tarafın da başvuru yapması gereklidir.
Bu başvuru taraflarca bizzat yapılabileceği gibi yasal temsilcileri ve vekilleri aracığı ile yapılabilecektir.
İki tarafın aynı anda, aynı yerde başvuru yapması şartı aranmamakla birlikte; iki başvurunun arasında en fazla 90 gün olabilecektir.
Peki Taraflardan Birisi, Başvuru Yapmaya Gitmezse?
Batı Türkiye’den küçük yaşta Avusturya’ya gelmiş, eğitimini burada tamamladıktan sonra, topluma yararlı güzel bir meslek edinmiş Elif.
Aslında adı Elif değil.
Boşandığını, Türkiye mahkemelerine inandırmak için açtığı davalar devam ettiği için, isminin yazılmasını istemedi.
Biz de ona Elif ismini verdik.
Elif Avusturya vatandaşı, evli olduğu Türk vatandaşı olan eski eşinden, 2015 yılında Avusturya mahkemesinde anlaşmalı boşanma gerçekleştirdi.
Her ne kadar Avusturya vatandaşı olsa da Elif, eski eşinin Türk vatandaşı olmasından dolayı Türkiye’de de boşanmış olması gerekmektedir.
2016 yılında eski eşinden vekalet isteyen Elif, istediğini alamayınca Türk mahkemelerinde tek taraflı boşanma davası açtı.
Yaklaşık üç ay sonra mahkeme davayı gündemine alarak, eski eşine ilk tebligatı gönderdi.
Viyana Başkonsolosluğuna ulaşan tebligat, yaklaşık 30 gün bekletiliyor. Bu 30 gün süre zarfında, Konsolosluk tarafından eski eşin adresine alması için bildirim gönderilmesine rağmen, eski eş tebligatı teslim almadı.
Tebligatın konsolosluk tarafından tekrardan Türkiye mahkemesine gönderilmesi, davanın altı ay ertelenmesine neden oldu.
Elif mahkeme sürecinin, gönderilen tebligat ve alınmayan tebligat olarak ilerlediğini söylerken, davaya bakan hakimin kadın olduğunu, yani hakime olduğunu ve kendisine kadın olmasından kaynaklı olarak yardımcı olarak, tebligatı eski eşinin ailesine de göndermiş.
Mahkemenin eski eşin ailesine gönderdiği tebligatları, aile bilinçli olarak kabul etmedikleri, kabul etmeleri içinde düğünde takılan takıları geri vermesini talep etmişler.
Elif kendisinden istenen rüşvete de boyun eğmeyerek, davanın bir sonraki celseye ertelenmesini sadece seyredebilmiş.
Bu kadar olumsuzlukların yanında birde bütün bu mahkeme sürecinin maliyeti, Elif’in adalete olan güvenini sarsmış olacak ki, umudunu yitirmiş gözlerle bakıyor avukatından gelen e-maillere.
Elif’in bir ay sonra duruşması var.
Tebligatların ulaşmamasından dolayı, büyük bir ihtimalle dava düşecek.
15-10-2018 tarihli ‘’Yurtdışı Boşanmalar Bugünden İtibaren Tanınmaya Başladı’’ başlıklı haberimizi okuduktan sonra Virgül.at’yi arayan Elif, bize şu soruları sordu:
Bizde soruları gerçek sahiplerine ulaştırıyoruz.
Bu Yasa Ne İşe Yarıyor?
-Türkiye, Avusturya mahkemesinin boşanma kararı vermesini kabul ediyorsa, neden hala her iki tarafın bizzat veya vekaletle başvuru yapmasını istiyor?
-Yaşamlarını Avusturya’da sürdüren insanlara tebligat ulaşımında yeterli değilseniz, neden Avusturya makamlarıyla iş birliği kurarak tebligat ulaştırmak denenmiyor?
-Türkiye toplumu olarak, sosyolojik yapımız gereği kaç çift anlaşmalı boşanıyor?
-Ve yine kaç çift bu yeni yasa sayesinde, konsolosluğa ayrı veya beraber başvuru yapacak sanıyorsunuz?
2016 yılından beri Türk mahkemelerinde boşanmaya çalışan Elif, bir Türk vatandaşıyla evlenmek istesem, karşıma ‘’siz evlisiniz’’ yanıtı çıkacağını söylüyor.
Elif’in sorduğu soruları, TC. Viyana Konsolosluğu görevlilerine sorduk.
Maalesef Elif’in içinde bulunduğu duruma dair olumlu bir yanıt alamadık.
Konsolosluk görevlileri, Elif’i konsolosluğa gelmesini önerdiler.
Ama Elif konsolosluğa defalarca gitmiş ve hatta memurlardan birinin, ‘’ sizin durumunuzla ilgili de yasa çıkacak’’ yanıtı verilmiş.
Elif bize, mahkeme ve dava dosya numarasını verdi.
Hatta hakime hanımın ismi soy ismi de bizde mevcut.
Elif yaşadıklarını anlattıktan sonra, sokakta bir an durarak ‘’ devlet beni bir günde evlendirdi!
Ama bin günde boşayamadı!’’ dedi… (virgül.at)