Karabağ’ın kurtuluşunun birinci yıl dönümü Viyana’da kutlandı

60 yılı aşkın bir süre boyunca Azerbaycan’a bağlı olarak özerkliğini koruyan Dağlık Karabağ’ın, 30 yıl Ermeni işgalinden kurtarmak için başlattığı harekât, 1 yıl önce 27 Eylül’de başladı. 44 günün sonunda Dağlık Karabağ Azerbaycan’a bağlanmasını, Avusturya’da yaşayan Azerbaycanlılar “Azerbaycan Zafer Şöleni” adı altında yapılan etkinlikte bir araya geldi.

Karabağ’ın kurtuluşunun birinci yıl dönümü Viyana’da kutlandı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da faaliyet gösteren Azerbaycan Türk Kültür ve İşadamları Derneği AZERİ-DER tarafından Viyana Marriott otelde gerçekleştirilen resepsiyona, 
Azerbaycan Cumhuriyeti Viyana Büyükelçiliği adına Samir Rzayev, Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Telli Akhun Korkmaz, Türkiye Cumhuriyeti temsilci ve memurlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin başkanları ve Azerbaycanlı ve Türkiyeli davetliler katıldı. 

Azerbaycan, Türkiye, ve Avusturya Milli Marşlarının okunduğu şölende Klasik müzik sanatçıları Soprano Defne Aydın ve Şebnem Necafi sahne aldı. 

Azerbaycan Türk Kültür ve İşadamları Derneği AZERİ-DER Başkanı Yardım Güneş yaptığı açılış konuşmasında gecen yıl yaşanan süreç kısaca değerlendirerek, kürsüyü Azerbaycan Cumhuriyeti Viyana Büyükelçiliği adına etkinliğe katılan Samir Rzayev bıraktı. 

Yapılan konuşmalarda 30 yıl boyunca yaşanan işgalden söz edilerek, artık ağıtlar yakılmadan bayramlar kutlanacağı mesajı verildi. 

Ne Olmuştu? 

Azerbaycan’ın bir yıl önce, Ermeni güçlerince Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açılmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Demir Yumruk” olarak adlandırdığı karşı saldırı operasyonu başlattı. Savaşa evrilen bu operasyonda, kararlı ve güçlü duruşundan taviz vermeyen Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarıp, 30 yıllık işgali ortadan kaldırdı.

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını geri almak üzere yaptığı hamlesi, on yıllarca süren müzakere sürecinden sonuç alınamamasından, işgalin aktörü Ermenistan güçlerinin durmayan tacizlerinden, günden güne artan saldırılarından ve Erivan’ın tahrik eden açıklamalarının ardından gerçekleşti.

Rusya, ABD ve Fransa’nın eş başkanlığında yürütülen müzakere süreci ise AGİT Minsk Grubu’nun 28 yıllık faaliyeti hiçbir sonuç getirmedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bulunduğu her platformda sorunun kesinlikle barış yoluyla çözülmesinden tarafa olduğunu dile getirse de sonuç elde edilememesi durumunda, işgal altındaki toprakları savaş yoluyla geri alma haklarına da her daim dikkat çekti. Söz konusu müzakereler sonuç vermeyince Azerbaycan da uluslararası hukukun kendisine verdiği hakkı kullanmayı seçti.

Ermenistan’da 2018 yılında iktidara gelen Nikol Paşinyan, önceki hükümetlerin işgal politikasını devam ettirince, AGİT Minsk Grubu kapsamında yapılan müzakereler durmaya başladı. Nikol Paşinyan’ın, Karabağ’ın yaptığı, ‘Ermenistan’a ait olduğu’ yönündeki açıklama, o zaman Ermenistan Savunma Bakanı olarak görev yapan Davit Tonoyan’ın “yeni topraklar için yeni savaş” ifadelerindeki beyanı, Azerbaycan’da tepki çekti. Bu açıklamalar, bir taraftan da Azerbaycan’ın başlattığı operasyonun çıkış nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Ermenistan’dan yapılan provokatif açıklamaları, beraberinde temas hattında Azerbaycan’a karşı saldırılarıyla devam ettiç Ermenistan ordusu, 12 Temmuz 2020’de, Tovuz ili yakınlarındaki bazı stratejik mevzileri ele geçirmek üzere saldırı gerçekleştirdi.

Azerbaycan ordusu ise güçlü ve doğru askeri stratejisiyle, Ermenistan ordusunun bu saldırısını geri püskürmeyi başardı. Sınır hattında günlerce devam eden çatışmalarda, Tümgeneral Polat Heşimov şehit oldu. Tümgeneral Heşimov’un şehit olması Azerbaycan halkının, meydanlara çıkarak, Ermenistan’ın saldırılarını protesto etmelerine neden oldu. Halkın gösterdiği bu tepki aynı zamanda Azerbaycan için işgal altındaki topraklarının kurtarılmasının da kıvılcımı oldu.

Bu yaşananların ardından, Azerbaycan ordusu tatbikatlarına yoğunluk vererek devam edip, 2020’nin Ağustos ve Eylül aylarında Türk Silahlı Kuvvetleri ile ortak tatbikatlar gerçekleştirdi.

Ermenistan ordusu, 27 Eylül 2020’de, saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı. Ermenistan’ın yoğun bombardımanı sonucu sivil ve askeri can kayıpları meydana geldi, bazı bölgelerde altyapı ciddi hasar gördü.

Bu gelişme üzerine, Cumhurbaşkanı Aliyev’in emri ile Azerbaycan ordusu tüm cephe boyunca karşı saldırı başlattı. Operasyonun ilk gününde Azerbaycan 6 köy ile bazı stratejik yükseklikleri işgalden kurtardı.

Azerbaycan halkını sevince boğan bu haberin benzerleri 44 gün boyunca tekrarlandı. Sonraki günlerde kurtarılan bölgelerle ilgili müjdeli haberleri, Cumhurbaşkanı Aliyev her gün bizzat ya sosyal paylaşım sitelerinden ya da halka hitap ederek duyurdu.

Azerbaycanlıların “Vatan Muharebesi” dediği 2. Karabağ Savaşı, 44 gün sürdü ve 10 Kasım 2020’de Ermenistan, yenilgisini kabul eden bildiriye imza atınca sona erdi.

Azerbaycan ordusu, 44 günde 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtardı, imzalanan bildiri gereği Ermenistan ordusu Kelbecer, Laçın ve Ağdam illerini terk etmek zorunda kaldı.

2. Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan ordusu, 2 bin 907 şehit verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, operasyonun başladığı 27 Eylül’ü “Şehitleri Anma Günü” ilan etti.|DerVirgül 

© Foto: DerVirgül 

Ek Kaynak: TRT / Al Jazeera / Ajansla

Yayınlama: 07.11.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.