“Maltepe Kadın Forumu”nda Viyana’dan İki Kadın

Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde 15 ülkeden akademisyen, sanatçı, yazar ile Türkiye’nin alanında başarılı isimlerinin katıldığı ‘Türkiye’de ve Dünyada Kadın’ forumuna, Avusturya’nın Başkenti Viyana’dan katılan iki davetli, Virgül’e konuştu.

“Maltepe Kadın Forumu”nda Viyana’dan İki Kadın

Maltepe Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Maltepe Kadın Forumu” düzenledi.

Forumda konuşma yapan Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Geniş bir pencereden bakabilmek için kadının imzası olduğu çalışmalara yer veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden, pek çok farklı alanda çalışma yürüten kadınlar 5-6 Mart’ta Maltepe’de bir araya gelerek, yaşadıkları sorunları ve ortak çözüm önerilerini konuştu. 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç

“Türkiye’de ve Dünyada Kadın” forumunda kadının ekonomiye katılımı, eğitim ve fırsat eşitliği, siyasette kadın temsiliyeti, yaratıcı endüstriler ve kadın, benim hikâyem, senin hikâyen başlıklı konular ele alındı. 

Moderatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin üstlendiği foruma, Viyana’dan, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Viyana Eyalet Milletvekili Şafak Akçay ve Viyana Belediyesi Entegrasyon ve Çeşitlilik Dairesi (MA 17) adına Hanife Anıl katıldı. 

İki gün süren forumdan sonra tekrar Viyana’ya dönen Akçay ve Anıl Virgül’e, Türkiye izlenimleri ve forumda yaptıkları konuşmalar hakkında bilgiler verdi.  

Virgül: Sayın Akçay, İstanbul’da Viyana’yı konu dahilinde nasıl tanımladınız? 

Viyana Eyalet Milletvekili Şafak Akçay (SPÖ): Viyana – Kültürler, dinler ve yaşam tarzları bakımından çok çeşitli bir kent, dolaysıyla bu kent hakkında İstanbul’da söylenecek çok şey vardı.

Neredeyse günde 200 dil konuşuluyor.

Çok farklılıkları barındırmasına rağmen birlikte yaşamanın mümkün olduğunu anlattım.

Zaten on kez art arda, yaşam kalitesinden dolayı, dünyada birinci seçilmesinin de sebebinin bu kriterlerden geçtiğini dikkat çekmeye çalıştım.  

Tabi bunları anlatırken, toplumun her alanında, kadın – erkek eşitliği ilkesi hedeflenmesine rağmen 

Viyana’da, şiddet her alanda kendini göstermekte olduğunu da görmezden gelemezdim.  

Viyana’da da kadınlarımız ve kızlarımız, fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik şiddete maruz kaldığını ve bu nedenle Viyana Belediyesi şiddeti engellemek için çeşitli dallarda hizmet birimleri oluşturduğunu aktardım.  

Kadınlardan sorumlu bir koordinasyon dairemiz olduğunu ve en son olarak ta kadın merkezi açtığımızı, bu sayede kadınların her türlü sorunlarına yönelik, projeler geliştirilmesi ve bu alanda çalışmalar yapan kurumlara da, mali destek veriyoruz.   

Bunların yanında, kadınların konut sorunları, meslek okulları, zoraki evlilik, genç kızların istikbali, kadın sığınma evleri gibi bir çok konuda Viyana’ya dair bilgiler verdim.  

Sağdan ikinci sırada Şafak Akçay (SPÖ) 

Virgül: İki gün süren kadın forumu size ne kattı? 

Şafak Akçay : Her şeyden önce, gördüm ki, kadın sorunları her yerde aynı.

Sadece biçimsel değişikler içermekte.

Bu iki günlük konferans bana ve oradaki tüm kadınlara yeni fikirler verdi.

En önemlisi de, daha fazla güçlü olmamız gerektiği bilincini verdi.

Yılmadan birlikte mücadele etmemiz gerektiğini bir kez daha anladım… 

 

Virgül: Sayın Anıl, ‘Türkiye’de ve Dünyada Kadın’ forumunda, Viyana’yı istatistiklerle anlattınız; Bize bu istatistiklerden ve konferans izlenimlerinizden bahseder misiniz? 

Viyana Belediyesi Entegrasyon ve Çeşitlilik Dairesi (MA 17) Kamu görevlisi Hanife Anıl: Her şeyden önce, kendimi çok güçlü hissettim. Azerbaycanlı, Pakistanlı, Bosnalı, Afganistanlı, Lübnanlı ve daha bir çok ülke kadınlarıyla bir araya gelmek ve ortak sorunlar üzerinde çareler aramak, inanılmaz bir şekilde beni güçlü kıldı.  

Ben daha çok Viyana’da yaşayan göçmen kadınlar hakkında bilgiler sundum. Mesela, Viyana‘da Türkiye kökenli 36.289 kadın yaşadığını anlattım.  

Viyana’nın toplam nüfusu üzerinden (1.897.491 %51,3 Kadın), gözmenlere, göçmenlerden göçmen kadınlara uzanan bir grafik çizdim.

Bunun yanında, kadınlar için çalışmalarımız olan, Annem Almanca Öğreniyor projesini kreşlerde ve okullarda hayata geçirme, Kadın koleji; modüler eğitim, okuma yazma, okul bitirmeye hazırlama ve iş hayatına adım atma gibi, Kurum ve derneklere mali teşvik gibi faaliyetlerimizden bahsettim.  

Sağdan ikinci sırada Hanife Anıl (SPÖ)

Virgül: İçinde yer aldığınız MA 17 kurumu tam olarak ne iş yapıyor? 

Hanife Anıl: Viyana Entegrasyon ve Çeşitlilik Dairesi (MA17), 2004 yılında Viyana Belediyesi bünyesinde kuruldu.

Viyana Eyalet Hükümeti Entegrasyon, Personel, Eğitim ve Gençlik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren kurumumuzda 36‘sı kadın, toplam 63 kişi görev yapmakta.

Çalışanlarımız 16 farklı ülkeden gelmekte. Çalışmalarımızı merkez binamızla birlikte üç bölge şubelerimizden yürütmekteyiz.  

Faaliyet alanlarımız ise, yeni göçmenler ve mülteciler için; Almanca öğrenmeleri, niteliklerini kullanmaları ve eğitimleri, Viyana’da yaşayanların karşılıklı ön yargıları ve çatışmaları ortadan kaldırma konusunda desteklenmesi ve bilgilendirilmesi.  

Ayrıca, Faaliyetleri ve projeleri ile karşılıklı tanışma sürecini hızlandıran, birlikte yaşam için çalışan, ırkçılık karşıtı konularda kamu bilincini artıran derneklerin desteklenmesi de bizim çalışma alanlarımıza girmekte.  

Bunlara ek olrak, ‘’Başlangıç koçluğu’’ dediğimiz, Entegrasyon ve Çeşitlilik Dairesi’nin ilk iki yılın içerisinde aile birleşimi ile yerleşim izinlerini alan bütün yeni Viyanalılar için sunduğu bir hizmettir. 

Son derece önemli ilk soruların açıklığa kavuşturulması (okula kayıt, okula gitme zorunluluğu olan çocukların kayıt işlemleri gibi.) 

Göçmen kadınların sorunları daha ağır (iş hayatına atılım- iş başvuruların da red yanıtı, aile birleşimiyle yerleşim, dil sorunu, aile ve toplum içinde kadına yaklaşım, kültürel farklılıklar, sivil toplum dernek yönetimlerinde kadınlara yetki verilmemesi gibi), bütün bu sorunlarla hep birlikte mücadele ederek, çözüm odaklı çalışma yürütmek gayretindeyiz.

İstanbul’da gördüm ki, kadınların birliği, beraberinde olağan üstü bir güç doğuruyor…|virgül 

© Bild: virgül

Okuyucularımızın Dikkatine! 

Virgül haber Sitesinin kurumsal Facebook sayfası açılmıştır. Artık tek resmi sayfamız burası olacaktır. 

Diğer sayfalarımız zaman içerisinde, tarafımızca kapatılacaktır. | Bilginize… 

Yeni sayfamızı beğenerek, virgülün yayınladığı haberleri takip edebilirsiniz… 

Yayınlama: 11.03.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.