Nüfusun üçte birinden fazlası oy kullanma hakkından mahrum

Viyana Entegrasyon Konseyi [W.I.R.] dün düzenlenen bir panelde vatandaşlık ve vatandaşlığa kabul konusundaki dördüncü bildirisini sundu.

Nüfusun üçte birinden fazlası oy kullanma hakkından mahrum

Son 20 yılda, göçün önemli bir nüfus artışına yol açmasına rağmen, Viyana’da vatandaşlığa kabul edilenlerin sayısı ve vatandaşlığa kabul oranı Avrupa’nın geri kalanına kıyasla keskin bir düşüş göstermiştir. Yerleşik nüfusun üçte birinden fazlası oy kullanma hakkından mahrumdur ve bu da önemli bir demokrasi açığına neden olmaktadır. Buna ek olarak, kısıtlayıcı yasal durum da entegrasyon sürecini zorlaştırmaktadır. Yüksek yasal engeller ve uzun prosedürler nedeniyle olumlu etki ortadan kalkacaktır.

Rainer Bauböck, sosyolog ve göç araştırmacısı ve aynı zamanda Viyana Entegrasyon Konseyi üyesi: “Viyana nüfusunun bu kadar büyük bir kısmının siyasi ortak karar alma sürecinden dışlanması, sadece göç geçmişi olan insanların çıkarlarının daha az dikkate alınmasına değil, aynı zamanda Avusturya demokrasisinin daha az temsili hale gelmesine de neden oluyor. Daha genç, daha düşük gelirli ve kentli nüfus grupları, nüfus içindeki paylarına karşılık gelen siyasi ağırlığa sahip değildir. Viyana, Aşağı Avusturya’dan daha fazla nüfusa sahip olmasına rağmen parlamentoda daha az sandalyeye sahip, çünkü sandalyelerin dağılımı vatandaş sayısına bağlı.”

Siyaset bilimci ve Viyana Entegrasyon Konseyi üyesi Gerd Valchars: “Vatandaşlığa geçiş sosyal entegrasyon için bir katalizör görevi görüyor ve daha yüksek gelir, daha az işsizlik, daha iyi barınma koşulları ve çocuklar için daha iyi eğitim fırsatları ile ilişkilendiriliyor. Ancak Avusturya vatandaşlığına geçmek için gereken koşullar çok sayıda ve yerine getirilmesi zor. İlgili kişilerin birçoğunun günlük yaşamında bu koşullar yüksek, bazen de aşılamaz engelleri temsil etmektedir ve bu nedenle bir reform kaçınılmazdır. Ayrıca vatandaşlığa kabul prosedürlerinin de hızlandırılması gerekmektedir.”

Belediye Başkan Yardımcısı ve Entegrasyondan Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr: “Viyana’da 179 ülkeden insanlar yaşıyor ve çalışıyor, ancak birçoğu siyasi ortak karar alma hakkından mahrum bırakılıyor. Vatandaşlık yasası artık güncel değil ve başvuruların işleme alınmasında inanılmaz gecikmelere yol açıyor. Örneğin yurtdışında eğitim gördüğü için burada doğan genç bir kadının, yurtdışında çok uzun süre kaldığı için vatandaşlık alamaması anlaşılır gibi değil. Uzun vadede vatandaşlığa kabul sürecindeki engelleri azaltmak için bu saçmalıklara son verilmelidir. Bu aynı zamanda daha fazla entegrasyon ve katılım için de önemli bir kaldıraç olacaktır.”

Vatandaşlık Yasası reformu ve vatandaşlığa kabul kampanyası çağrısı

Viyana Entegrasyon Konseyi, federal düzeyde Vatandaşlık Yasası’nda aşağıdaki değişikliklerin yapılmasını savunmaktadır:

– İkamet süreleri kısaltılmalıdır.
– Gelir engelleri düşürülmelidir.
– Çifte vatandaşlık kabul edilmelidir.
– Avusturya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin beş yıldır Avusturya’da yasal olarak ikamet etmesi halinde otomatik olarak Avusturya vatandaşlığı almalıdır.

Viyana Belediyesi Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi’nin (MA 35) prosedürleri daha etkin ve şeffaf bir şekilde yürütebilmesi için daha fazla kaynağa sahip olması da şehre yapılan diğer tavsiyeler arasında yer alıyor. W.I.R.’a göre, yetkili makamın halihazırda başlamış olan reform süreci ilk etkilerini göstermeye başlamıştır, ancak yine de prosedürlerin basitleştirilmesi ve kısaltılması için daha fazla önlem alınması gerekmektedir. Buna ek olarak, Viyana Belediyesi, yetkili makamdaki birikmiş başvuruların üstesinden başarılı bir şekilde gelinir gelinmez kendi vatandaşlığa kabul kampanyasını başlatmalıdır. Ayrıca Viyana Entegrasyon Konseyi, şehir yönetimini entegrasyon dostu bir vatandaşlık yasası için federal hükümete lobi yapmaya ve siyasi baskı oluşturmaya çağırıyor.

Panel tartışması: Erken vatandaşlığa geçiş entegrasyon süreci için önemli

SOS Mitmensch’ten Alexander Pollak’a göre, özellikle Viyana’da oy kullanma hakkına sahip olmayan çok sayıda Viyanalı nedeniyle vatandaşlık yasası konusu “alev alev yanıyor”. “Pass-Egal-Wahl” [Pasaport-fark etmez seçimi] gibi eylemler, vatandaşlığı olmayan insanlar arasında katılım konusunda büyük bir ilgi olduğunu gösteriyor. “Pasaport-Egal Seçimi “nde, sembolik bir seçim de olsa, demokrasiye katılmak insanlar için bir sevinç kaynağı. Ancak bu sevinç, vatandaşlık konusunu popülizmleri için kullanan sağcı ve aşırı sağcı partiler tarafından bozuluyor,” dedi Pollak.

Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi’nden göç araştırmacısı Judith Kohlenberger, siyasi söylemde vatandaşlık verilmesinin her zaman entegrasyonun son adımı olarak sunulmasını eleştirdi. Kohlenberger yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu: “Araştırmalara göre, vatandaşlık verilmesi beş ila altı yıl sonra verildiğinde etkili oluyor – daha sonra etkisi azalıyor. Vatandaşlığa kabul edilenlerin devlet ve demokrasiyle özdeşleşmesi de artıyor. Vatandaşlığı burnunun önünde bir havuç gibi tutmak yerleşik hale gelmiş bir imajdır, ancak ampirik kanıtlara aykırıdır.”

Göçmenler için Danışma Merkezi Başkanı Mariam Singh, ayrıca birçok başvuru sahibinin yüksek şartlar nedeniyle süreç boyunca hayal kırıklığına uğradığını söyledi. “Yasa, uluslararası karşılaştırmalarda en kısıtlayıcı olanlardan biri – ayrıca yasada sürekli değişiklikler yapılıyor.” Viyana’da vatandaşlığa kabul işlemlerinden sorumlu olan MA 35 bu konuda sık sık eleştiriliyor. Ancak yetkili makam büyük çaba sarf ediyor ve çeşitli reformlar yürürlüğe girdi. “Viyana bariyerleri yıkmak için çok şey yapıyor, ancak yasalar değişmediği sürece çok az şey düzelecek.”

Uzmanlar, orta vadede Avusturya’nın çifte vatandaşlığı da bir fırsat olarak görmesi gerektiğini söyledi. Avusturya halihazırda çifte vatandaşlığa izin vermeyen azınlıktaki devletler arasında yer alıyor. Çifte vatandaşlığın bir sorun olmadığı ve aynı zamanda mobil ve modern bir dünyada bir gerçeklik olduğu Almanya burada bir model teşkil ediyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 31.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.