“Türkçe Ehliyet Sınavı” Önergesine Türkiye Kökenli Vekillerden “Hayır” Oyu

Avusturya’da 1 Haziran 2019 itibarıyla dönemin ÖVP-FPÖ koalisyon hükümeti tarafından kaldırılan Türkçe ehliyet sınavı uygulaması, yeni hükümet döneminde yeniden gündeme geldi. Ancak, Federal Ulaştırma Bakanı Peter Hanke [SPÖ] tarafından reddedildi.
Bağımsız Viyana Eyalet Milletvekili Ömer Öztaş, Viyana Eyalet Parlamentosu’na Türkçe ehliyet sınavının yeniden uygulanması için bir önerge sunduğunu açıkladı.
Öztaş, “Viyana Eyalet Parlamentosu’nda görev yaptığım son oturumlardan birinde, Türkçe sürücü sınavlarının yeniden getirilmesi ve yabancı ehliyetlerin tanınmasını talep ettim” dedi.
Ancak Öztaş’ın sunduğu önerge, parlamentoda destek görmedi.
Öztaş, oylamada sadece kendisinin “evet” oyu verdiğini, parlamentodaki diğer partilerin ve Türkiye kökenli milletvekillerinin ise önergeye “hayır” dediğini belirtti.
Eski Yeşiller Partisi üyesi olan Öztaş, SPÖ’lü Aslıhan Bozatemur ve Şafak Akçay ile Yeşiller Partisi’nden Berivan Aslan’ın önergeye karşı oy kullandığını kamuoyuyla paylaştı.
Berivan Aslan: “Yeşiller Partisi olarak çok dilliliği her zaman savunduk”
Yeşiller Partisi’nden Berivan Aslan, Der Virgül’e yaptığı açıklamada, mecliste sunulan önergenin teknik süreci hakkında bilgi verdi.
“Önergeler, oylamadan önce tüm partilere iletilir ve vekil toplantılarında tartışılır. Mecliste ise yalnızca konuşma ve oylama yapılır. Genellikle 20 önerge birden oylamaya sunulur ve sadece önergenin kısa adı okunur. Partiler, ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu kullanır. Oylama sonucunda bireysel vekillerin değil, partilerin oyları görünür. Örneğin, ‘Berivan Aslan hayır oyu kullandı’ denilmez, ‘Yeşiller Partisi hayır oyu kullandı’ şeklinde kaydedilir.
Ömer Öztaş, sunduğu önergeyi hiçbir partiye önceden iletmemiş, hiçbir vekilden destek istememiş ve oylama öncesinde kimseyle iletişime geçmemiştir. Bu nedenle, peş peşe oylanan önergeler sırasında Öztaş’ın tek başına elini kaldırması mecliste şaşkınlık yaratmış, hatta gülüşmelere neden olmuştur. Ben ve birçok vekil arkadaşım, onun önerge sunduğunu ancak sonradan fark ettik; çünkü oylamalar yalnızca el kaldırma yöntemiyle gerçekleşmektedir.
Genellikle, yalnızca bir vekilin oyuyla bir önerge sunulmaz. İçeriği ne olursa olsun, hiçbir parti bireysel bir vekilin önergesini kabul etmez. Bu önerge, Ömer Öztaş’ın kişisel talebi değil, SÖZ Partisi’nin siyasi talebidir. Eğer Türkçe ehliyet konusu gerçekten onun için önemli olsaydı, neden Yeşiller Partisi’nde bulunduğu beş yıl boyunca bu konuyu gündeme getirmedi? Neden partiden ihraç edildikten sonra, son meclis oturumunda bu konuyu ortaya atarak hem kendisini hem SÖZ Partisi’ni hem de Türkiye toplumunun talebini itibarsızlaştırdı?
Bu durumu Ömer Öztaş’ın siyasi tecrübesizliğine bağlıyorum. SÖZ Partisi’nin önergesini, kendini meşrulaştırmak adına bu kadar sorumsuzca harcamaması gerekirdi. Ne yazık ki, bu da onun deneyimsizliğinin bir sonucudur.
Sonuç olarak, Yeşiller Partisi olarak çok dilliliği her zaman savunduk. Bu yüzden böyle bir talebe karşı olmamız söz konusu bile olamaz. Ancak önceden inceleme fırsatı bulmadığımız ve yalnızca bireysel bir vekil tarafından sunulan bir önergeye destek verilmesi beklenemez.” | ©DerVirgül