Türkiye – Avusturya dostluk antlaşması

99 yıl önce bugün, Türkiye Cumhuriyeti ve Avusturya Cumhuriyeti 28 Ocak 1924 tarihinde İstanbul’da bir dostluk antlaşması ve ikamet ve ticaret sözleşmeleri imzaladı. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, iki ülke arasında ilişkileri her alanda geliştirme mesajı yayınladı.

Türkiye – Avusturya dostluk antlaşması

Avusturya–Türkiye ilişkileri tarihi geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, uzun ve köklü bir diplomatik ilişkiler zinciridir. Zincirin bir halkası ise, 28 Ocak 1924 tarihinde İstanbul’da bir dostluk antlaşması ve ikamet ve ticaret sözleşmeleri imzasıdır.

Türkiye ile Avusturya dostluk antlaşması vesilesiyle bir mesaj yayınlayan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun; “Bugün 28 Ocak’ta Türkiye-Avusturya Dostluk Antlaşması’nın imzalanmasının 99. yıldönümünü kutluyoruz. 1924 tarihli söz konusu anlaşma ile iki ülke arasındaki tarihi dostluk bir kez daha teyit edilmiştir. İki cumhuriyet arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen bu olay özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünü kutladığımız şu günlerde daha da önem kazanmaktadır. Bu yıl Avusturya ile iyi iş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz, böylece gelecek yıl cumhuriyetlerimiz arasındaki dostluğun 100. yıldönümünü inşallah layıkıyla kutlayacağız” ifadesini kullandı.

https://twitter.com/OzanCeyhun/status/1619438364683546624

Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti arasında 28 Ocak 1924 tarihinde imzalanan dostluk antlaşması, ikamet ve ticaret mukaveleleri…

Osmanlı ve Avusturya Macaristan İmparatorlukları I. Dünya Savaşı’nda yenilmiş ve savaştan sonra yıkılıp parçalanmışlardır.

İtilaf Devletleri’nin savaşın sonunda Osmanlı Devleti ile imzaladıkları Mondros Mütarekesi’nden sonra işgale uğrayan Anadolu’da, İtilaf Devletleri’ne karşı bir milli mücadele başlamış ve başarıya ulaşmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Avusturya Macaristan İmparatorluğu’ndan ise Avusturya, Macaristan, Çekoslovakya ve Yugoslavya devletleri doğmuştur. Sınırları oldukça küçülen ve zayıf bir hale gelen Avusturya Devleti önce cumhuriyet ilan etmiş sonrasında ise Almanya’ya bağlanma kararı almıştır. Fakat İtilaf Devletleri bu birleşmeyi kabul etmemiş ve Avusturya yoluna tek başına devam etmek zorunda kalmıştır.

Bundan sonraki dönemde siyasi ve ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşayan Avusturya, II. Dünya Savaşı öncesi Almanya tarafından ilhak edilinceye kadar istikrarsızlıktan kurtulamamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avusturya Cumhuriyeti 28 Ocak 1924 tarihinde İstanbul’da bir dostluk antlaşması ve ikamet ve ticaret sözleşmeleri imzalamışlardır. Bu antlaşma ve sözleşmeler iki devlete ve bu devletlerin vatandaşlarına oldukça avantajlı durumlar sağlamış ve I. Dünya Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri’nin baskısı ile ilişkileri kesilmiş olan iki ülkeyi yeniden birbirine yaklaştırmıştır.

28 Ocak 1924 tarihli dostluk antlaşması ile ikamet ve ticaret sözleşmeleri aynı zamanda iki ülkenin kendilerini uluslararası alanda ön plana çıkarma çabalarına da hizmet etmiştir. İki devletin izlediği bu ve bunun gibi barışçı politikalar her iki devletin uluslararası siyasette kabul görmelerine de yardım etmiştir.| © DerVirgül

Yayınlama: 29.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.