Türkiye’den İthal Sünnetçi Getirtmek Ne Kadar doğru?

Avusturya’da bazı aileler birleşerek, Türkiye’den sünnetçi davet edip toplu sünnetler yaptırmakta. Çocukların komplikasyonlar yaşaması durumunda, ebeveynler çocukları ellerinden alınır korkusuyla hastaneye gitmeye çekiniyor.

Türkiye’den İthal Sünnetçi Getirtmek Ne Kadar doğru?

Avusturya’da yaşayan Müslüman Türkiye kökenli ebeveynler çocuklarını sünnet ettirmek için, Türkiye’den özel sünnet doktoru getirttiği zaman zaman basında yer almıştı.

2000’li yılarlardan sonra rağbet gören ithal sünnet doktorlar, Avusturya’da birkaç ailenin bir araya gelerek oluşturdukları fiyat üzerinden, birkaç günlüğüne gelerek birden fazla çocuğu sünnet etmekteler.

Çocuk başı ortalama 300 Euro fiyat biçen doktorlar, sünnetten sonra hemen ülkeden ayrıldıklarından dolayı, sünnet sonrası oluşabilecek bir enfeksiyondan da sorumlu olmamaktalar.

Avusturya’da uzun bir süredir Müslüman doktorların sünnet yaptığı göz önüne alınırsa ve yine fiyat olarak, Avusturya’da bir sünnet ortalama 150 ila 200 Euro arasında bir maliyeti bulunurken, ısrarla Türkiye’den doktor getirtip toplu sünnet yaptırılması, anlaşılmamaktadır.

Anlaşılması zor olan bu davranışın sonuçları çok ağır olabilmekte. Viyana’da beş aile bir araya gelerek çocuklarını sünnet ettirmiş ve sünnetçi ülkeden ayrılmıştır. Fakat çocukların ikisinde başlayan kanama, acil müdahaleyi gerektirmekte.

Gençlik Dairesi Korkusu (Jugendamt)

Çocuklarında kanama olan ebeveynler, herhangi bir resmi kaydı olmayan sünnet sonrasında, çocuklarda yaşanan sağlık sorunları üzerine, hastaneye müracaat etmekte tereddütlü davranmaktalar.

Sünnet olmuş çocuğunda kanama olan bir anne, ev doktoruna giderek müdahale etmesini ister, ev doktoru, buna hastanenin müdahale edebileceğini söylemesi üzerine, anne; hastaneye gidersem çocuğumu elimden alırlar, dediği görüldü.

Konuyla ilgili Virgül-e konuşan Tuna Hastanesi’nde (Donauspital) görevli ve isminin yayınlanmasını istemeyen bir doktor, kendilerine sünnet sonrası kanama vakalarının zaman zaman geldiğini söyledi.

Hastanın yada doktorun elinde olmadan gelişen, istenmeyen gelişmelerin olabileceğine işaret eden doktor, örneğin, sünnet sırasında sterilizasyona ne kadar dikkat edilirse edilsin enfeksiyon riski her zaman vardır; enfeksiyon gelişir ise bu bir komplikasyonlar yaşanmasına neden olabilir dedi.

Doktor; ‘’Sünnet sonrası kanamanın olması, olası bir durumdur. Burada önemli olan, sünnetin yapıldığı ortamın temizliği ve doktorun gerçekten doktor olup olmadığıdır.’’

Avusturya’nın çeşitli bölgelerinde ve özellikle Viyana’da çok sayıda sünnet yapan doktorun mevcut olduğunu belirterek ve yine hastanelerinde sünnet yaptığını ekledi.

Türkiye’den gelen bir doktorun sünnet ettiği çocukta yaşanabilecek bir sağlık sorununda, Gençlik Dairesi’nin (Jugendamt) devreye girmesi, hastanenin vereceği raporla bağlantılıdır.

2012 Yılında Yaşandı

Almanya’da Köln Eyalet Mahkemesi, 2012 yılında, bir çocuğun sünnet olmasının ardından komplikasyonlar yaşaması sebebiyle dini gerekçelerle yapılan sünneti “yaralama suçu” olarak değerlendirmişti.

Bunun üzerine Vorarlberg Eyaleti sünneti hastanelerde yasaklamış ve Avusturya’da sünnet tartışması gündeme gelmişti.

Avusturya Adalet Bakanlığı, Vorarlberg Eyaleti devlet hastanelerinde sünnet yapılmaması talimatı verilmesinin ardından konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Bakanlık, ‘dini sebeplerle yapılan sünnet suç teşkil etmez’ tespiti ile tartışmaları sonlandırmıştı.

Avusturya’da, sünnetçilerin (doktor) hijyenik olmayan ortamlarda ve ağrılı sünnet etmeleri yasak./virgül

Yayınlama: 19.12.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.