“Türkler, bayraklarını yere çizmeme kızıyor”
Viyana’da bir sokak sanatçısı, ülke bayraklarını göçmenlerin yoğun yaşadığı caddedeki meydana çizerek para kazanıyor.
| Adem Hüyük
Viyana-Favoriten ilçesindeki Favoriten Caddesi üzerinden birden fazlan meydan bulunmakta. Ayrıca bu cadde kentin en kalabalık alanlarından birisi. Favoriten Caddesinin bir diğer özelliği ise, tüm milletlerden göçmenlerin yaşadığı ilçede olmasıdır.
Daha önce Almanya’nın bazı kent meydanlarında gündeme gelen, meydanlara ülke bayraklarının çizilmesi konusunda, Türk bayrağı tartışması yaşanmıştı.
10. Viyana Bölgesi Favoritenstraße üzerindeki Viktor-Adler-Platz, yani meydanına Romanyalı bir sanatçı ülke bayraklarını çizerek para kazanmakta. Ancak bütün ülke bayrakları asfalta çizilmişken, Türk bayrağı çizilmiş olarak değil, normal bir bayrak şeklinde küçük bir kovaya dikilmiş olarak durmaktaydı.
Sanatçıya, neden sadece Türk bayrağı bu şekilde sergileniyor diye sorduğumuzda, “Türkler bayraklarının yere çizilmesine çok kızıyorlar. Bende bu yüzden böyle yaptım” dedi.
Sanatçı bu durumdan çok memnun olduğunu da gizlemiyor. Çünkü, fotoğrafta da görüleceği gibi, en çok para konulan bayrak Türk bayrağı oluyor.
Sanatçıya göre, ben onların bayraklarına olan saygımı gösteriyorum, onlarda bunu küçük yardımlarıyla ödüllendiriyor, diye konuştu.
Türk Bayrağı Kanunu
Türk bayrağının manevi anlamada süre gelen saygı kültürünün yanı sıra, bayrağa saygı, yasalarla da güvence altına alınmıştır.
Türk Bayrağı Kanunu Madde 7 – “Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.” Denmiştir.
Öte yandan Anadolu tarihinde başka ülkelerin bayrağına da saygı duyulduğu bilinmemekte. Bunun en bariz örneği Kurtuluş Savaşı sürecinde Mustafa Kemal tarafından gösterilmiştir.
“ATATÜRK İzmir’in kurtuluşunda halkın coşkun gösterileri arasında kalacağı evin önüne gelip de kapının önüne serilmiş bayrağı görünce durdu: Bu, ipekten kocaman bir Yunan bayrağı idi. Üzerine basılarak geçilecek bir yol halısı gibi serilmişti:
Kapıdaki kalabalık halk yalvarıyordu:
-Buyurunuz, geçiniz. Bizim öcümüzü alınız! Yunan kralı, bu evden içeri, bizim bayrağımıza basarak girmişti. Siz lütfedin. Bu karşılıkla o lekeyi silin! Burası sizin şehrinizdir. Bu ev sizin evinizdir. Bu hak sizindir.
ATATÜRK, o yerde serili bayrağın önünde, bulunduğu noktada kaldı. Çevresindekilere tatlılıkla baktı.
-O geçmişse hata etmiş. Bir ulusun bağımsızlık simgesi olan bayrak çiğnenmez. Ben onun yanlışını tekrar edemem.
Bayrağı yerden kaldırttı, bembeyaz mermerlere basarak içeri girdi.”
Ancak zaman zaman özellikle seçim mitinglerinde Türk bayrağının yerlere atıldığı ve üzerinden geçildiği görülmekte.
Her ülkenin bayrağı değerlidir
Bayrak bir ülkenin bağımsızlığını simgeleyen ve bir ulusun milli değerlerini yansıtan renkli bir kumaş olarak tanımlanabilir. Bu nedenlerden ötürüdür ki bayraklar ülkelerin değer verdikleri ve baş üstünde tuttukları en önemli simgelerdendir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken, her ülkenin değer yargısı o ülkenin tarihsel gelenekleri, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısıyla paralel şekillenmektedir.
Bu bakış acısıyla, Favoritenstraße üzerinde asfalta çizilen ülke bayraklarının değersiz olduğunu söylememiz mümkün değildir.| ©DerVirgül