Viyana Belediyesine sorun olan heykel | “Kimin Yahudi olduğuna ben karar veririm!”

Viyana Belediyesine sorun olan heykel | “Kimin Yahudi olduğuna ben karar veririm!”

’Viyana’da, Austria Wien futbol takımı ile o sıralarda “birlikte imparatorluk” oldukları Macaristan’ın bir takımı maç yapıyordu. Viyana kentine 1897’de Yahudi karşıtı bir söylemle belediye başkanı seçilen Dr. Karl Lueger maç sırasında Viyanalıları alkışlayınca, etrafındakiler ona, alkışladığı takımın bir Yahudi takımı olduğunu hatırlattılar. Karl Lueger, istifini bozmayarak şu yanıtı verdi: “Hiç önemi yok, kimin Yahudi olduğuna ben karar veririm!”

Viyana merkezine dikilen bir heykel, yıllarca Avusturya Marksistlerinin temsilcisi olarak kendisini ileri süren ve yüz yıldan fazla bir süredir Viyana belediye ve eyalet hükümetini yöneten, Avusturya Sosyal Demokrat Parti’nin [SPÖ], başına bela oldu.

Yahudi karşıtı eski Viyana Belediye Başkanı Karl Lueger’in birinci Viyana’daki heykeli en az ayda bir saldırıya uğruyor ve heykelin kaldırılması isteniyor.

Viyana’daki tartışmalı Lueger anıtının bu yıl aslında yıkılması veya taşınması gerekiyordu.

Viyana belediyesi tarafından ihaleye verilen heykelin kaldırılma çalışması, heykelin zarar görmeden kaldırılmasının yapılan yanlış hesaplar yüzünden 2025 yılına sarkacağı açıklandı.

Editörün notu:

Karl Lueger 824 Ekim 1844, Wieden, Avusturya İmparatorluğu – 10 Mart 1910 Viyana, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu], Avusturyalı politikacı ve Viyana belediye başkanıdır.

Lideri olduğu Hristiyan Sosyal Partisi’nin halkçı ve Anti-semitik siyaseti, bazen Hitler’in Nazizm’i için bir model olarak görülüyordu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 24.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.