Viyana Göç Konferansı |“Her şeyin kontrol altında olduğu doğru değil”

Viyana Göç Konferansı |“Her şeyin kontrol altında olduğu doğru değil”

Dünyanın dört bir yanından üst düzey politikacılar ve uzmanlar, giderek büyüyen küresel göç sorununa çözüm aramak amacıyla yıllık Viyana Göç Konferansı için Viyana’da bir araya geldi.

Dünyanın dört bir yanından önde gelen politikacılar ve uzmanlar, Viyana merkezli düşünce kuruluşu ICMPD tarafından düzenlenen bu yılki Viyana Göç Konferansı için Salı günü Viyana’da bir araya geldi. İki gün sürecek toplantıda Yunanistan, Pakistan ve Mısır’dan bakanların yanı sıra üst düzey AB ve BM temsilcileri göç sorununa çözüm arayacak. ICMPD Genel Müdürü Michael Spindelegger başlangıçta, “Benim varsayımım, önümüzdeki görevin daha da büyük olacağı yönünde” dedi.

Uluslararası uzmanlar göç sorununa çözüm arıyor

Bu bağlamda Spindelegger, örneğin Orta Doğu ve Afrika’da yaşanan çok sayıda uluslararası krize değindi. Yerinden edilenlerin ve mültecilerin sayısı şimdiden 120 milyon gibi rekor bir seviyeye ulaştı ve Avrupa vatandaşları “göç alanındaki mevcut durumdan memnun değil”. Seçmenler ve vatandaşlar düzensiz göçün azaltılmasını, daha fazla geri dönen kişiyi ve mantıklı bir işçi göçü politikasını istiyor diye konuştu. Uluslararası Göç Politikası Merkezi (ICMPD) başkanı, göç politikasının insan haklarının korunmasına ve tüm ülkeler arasındaki güçlü ortaklıklara dayanması gerektiğini talep etti.

Göç politikasında yeni modeller ve ortaklıklar

Açılış konuşmasında eski Şansölye Yardımcısı ve ÖVP lideri, birçok AB hükümetinin ortak AB sığınma sisteminden çekilme çabalarına değinmedi. Bunun yerine, yıllar süren müzakerelerin ardından varılan AB İltica ve Göç Paktı, ulusal ve kıta sınırları ötesindeki yeni göç ortaklıkları ve “iltica başvurularının dışarıdan uygulanması” için yeni modeller gibi son ilerlemelere dikkat çekti. İngiliz Ruanda modeline ve İtalya’nın Arnavutluk’la işbirliğine açıkça atıfta bulunarak, “Bazıları reddedildi, diğerleri ise şu anda uygulamanın ilk aşamasında.” dedi.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Bulgar sosyolog Ivan Krastev de göç alanında iyimser olmak için pek bir neden görmüyor. Bulgar sosyolog, “Her şeyin kontrol altında olduğu doğru değil. Seçmenlerin çoğu durumu bu şekilde görmüyor” dedi.

Viyana Göç Konferansı’nda önemli konuşmacılar

Konferansın ilk gününde İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), Yunanistan Göç Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Belçika İltica Bakanı Nicole de Moor, Mülteciler Yüksek Komiser Yardımcısı Ruven Menikdiwela, Mısır Göç Bakan Yardımcısı Wael Badawi ve Polonya İçişleri Bakanı Maciej Duszczyk konuşacak. ABD İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Daniel Delgado’nun da konferansa video bağlantısı aracılığıyla katılması planlandı. Danimarka ve İrlanda’dan üst düzey yetkililerin de konuşma yapması bekleniyordu.

ICMPD: Göç politikasında önemli bir oyuncu

Uluslararası Göç Politikası Merkezi (ICMPD), 1990’ların başında Balkan savaşları ortamında, göçle mücadelede yetkililerin ve kuruluşların kapasitelerini güçlendirmek amacıyla kuruldu. Organizasyon şu anda İrlanda’dan Türkiye’ye, Portekiz’den İsveç’e kadar 21 ülke tarafından destekleniyor. Uzmanları yalnızca uluslararası göç akışlarını araştırmakla kalmıyor, aynı zamanda göçle mücadelede menşe ve geçiş ülkelerine de destek veriyor. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, konferanstaki katılımcıların listesinde de görülebilir. Çarşamba günü Pakistan ve Bangladeş’ten üst düzey yetkililer işçi göçüyle ilgili bir panel tartışmasına katılacak. Yine Çarşamba günü, AB İltica Ajansı (EUAA), AB temel haklar kurumu FRA ve sınır koruma kurumu Frontex’in başkanları bir tartışma için bir araya gelecek.

ICMPD aynı zamanda AB Komisyonu’nun da önemli bir işbirliği ortağıdır. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl örgütün Bosna-Hersek’te kurduğu sığınma kampında bir toplama kanadının kurulması kamuoyunda büyük tepki ve eleştirilere yol açmıştı. Bosna’nın kuzeyindeki Lipa’daki sığınma kampı bölgesinde yaklaşık bir düzine şiddete başvuran göçmeni barındıracak şekilde tasarlanan konteyner tesisi, inşaatının ardından Balkan devletinin yanı sıra Avusturya’da da siyasi bir sorun haline geldi. Eleştirmenler ABD’nin Guantanamo’daki toplama kampıyla bir karşılaştırma yaptı, ancak açılışı Bosnalı yetkililerin direnişi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.