“Viyana okullarında İslam dini, inanç olmaktan çok ideolojik bir sorun haline geliyor”

“Viyana okullarında İslam dini, inanç olmaktan çok ideolojik bir sorun haline geliyor”

Diğer dinlere karşı nefret, başörtüsü takma zorunluluğu ve diğer inançlara mensup insanlara zorbalık başlığında sunulan kitap tanıtımında, Viyana’daki popüler bir okulun müdürü ve politikacı Christian Klar, “Okullarımızda neler oluyor?” adıyla yayımladığı kitapta, muhafazakâr İslam’ın sınıflarda pratik sonuçlarının korkutucu örnekleri olduğunu ileri sürdü.

Yayınlanan kitabın içeriliği tartışma yaratırken, iddia edilen gelişmelerin bire bir tanıkları öğretmen temsilcileri artan sorunları doğrulayarak ve entegrasyon ve eğitim konularının yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Sosyal Demokrat Partili [SPÖ] öğretmenler sendikası üyesi Susanne Wiesinger, 2018 yılında “Sınıfta Kültür Çatışması” kitabıyla muhafazakar İslam’ın okullardaki etkilerine ilişkin bir tartışma başlatmıştı. Şimdi Viyana-Floridsdorf’taki odak nokta okulunun müdürü ve ÖVP bölge siyasetçisi Christian Klar, “Okullarımızda neler oluyor?” sorusunu değerlendiren bir kitap yayınladı.

Öğretmen temsilcileri tarafından paylaşılan bir rapora atıfta bulunan kitap, milliyetçi ve dini eğilimlerin üstün olduğunu söylüyor.

Diğer dinlere karşı nefret ve kafa karıştırıcı: İslam okullarda giderek daha önemli bir rol oynuyor

40 yıldır öğretmen ve okul müdürü olan Klar, 40 yıldır öğretmen ve okul müdürlerini, bugün cuma günü yayınlanan kitabında, İslam’ın günlük okul hayatında giderek artan rolü ile ilgili güncel gelişmeler konusunda uyarıyor.

Müslüman öğrencilerin diğer dinleri küçümsediğini, diğer inançlara sahip insanların zorbalığa maruz kaldıklarını ve başörtüsüz kızların sınıf arkadaşlarından korunmak için başörtüsü taktıklarını anlatıyor. Kızlar giderek daha fazla başörtüsü (yüzünü sıkı bir şekilde çerçeveleyen, baş ve omuzları gevşek bir şekilde örten bir pelerin) ve İslami elbise abaya (abaya) giyiyor, hatta inançlarından dolayı kendilerini tamamen örtüyor.

Viyana’da Ramazan ayında düzenli derslere izin verilmiyor

Thomas Krebs’e (FCG) göre Klar, kitabında Viyana’da yaşanan kapsamlı bir gelişmeyi anlatıyor. Örneğin Ramazan ayında oruç tutmanın giderek yaygınlaşması ve erken başlaması nedeniyle normal dersler artık mümkün olmuyor çünkü hipoglisemili ve dehidrasyonlu çocuklar bilişsel olarak performans gösteremiyor. Bu arada, çocuklar aslında bundan muaf olmasına rağmen ilkokul öğrencileri giderek daha fazla oruç tutuyor.

Beden eğitimi dersleri de dinden kaynaklanan kurallar nedeniyle daha da zorlaştırılıyor; örneğin kızların jimnastik kıyafeti giymek istememesi veya başörtüsünü çıkarmak istememesi. Okullarda mescitlere yönelik talepler de artıyor. ÖVP öğretmen temsilcisi Krebs özellikle “insanları bölmek” konusunda endişeli: “Önemli olan ortaklığı teşvik etmektir” ki bu, büyük bir şehirdeki çok kültürlü bir toplumda eninde sonunda acilen ihtiyaç duyulan bir şeydir.

Öğrenciler demokrasiyi reddediyor, veliler şaşkın

İlgili Halk Partisi [ÖVP] öğretmen temsilcisi, “Sekülerleşmiş, liberal bir toplumun reddi, zayıflık olarak yorumlanan demokrasinin reddi de dahil olmak üzere dış dünyaya giderek daha fazla ifade ediliyor” diyor. Devletin kendisi de giderek daha fazla reddediliyor. Örneğin polis memurlarının bir önleme programı için okullara gelmesi durumunda öğrenciler sorun yaşayacaktır. Entegrasyonla son derece ilgilenen birçok ebeveyn, çocuklarının ifadeleri karşısında “kesinlikle şaşkına dönüyor”. Görünen o ki, örneğin gençlerin takip ettiği Tiktok kanallarında “çok fazla beyin yıkama” yaşanıyor.

Öğretmen temsilcileri okullarda İslam’ın neden olduğu artan sorunları tespit ediyor

SPÖ öğretmen temsilcisi Thomas Bulant, Klar’ın açıklamalarıyla bağlantılı olarak genellemelere karşı uyarıda bulunuyor; bu çalışma ampirik bir çalışma değil. Ancak Viyana’daki zorunlu okullarda giderek daha fazla sayıda kız öğrenciler başörtüsü takıyor ve bu, özellikle kadınların eşit haklara sahip olması açısından “çözmemiz gereken bir sorun”.

Öğretmenlerin sorunu sınıfta tartışması gerekirken, bun cesaret edemiyor olmaları, daha sonra ırkçılıkla suçlanmaktan korktukları için olduğu kaydedildi.

Avusturya’nın en yüksek öğretmen temsilcisi Paul Kimberger’e (FCG) göre, Klar’ın Avusturya’nın diğer metropol bölgelerinde tanımladığına benzer olaylar var – “ama kesinlikle Viyana’dakiyle aynı yoğunlukta değil”. | ©DerVirgül

Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 30.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.