Viyana polisinden, olmayan güvenlik şeridini geçen göçmen gence şiddet
Viyana’da polis şiddeti bir kez daha dikkat çekiyor. Bir video, bir adamın tutuklanması sırasında, polis memurlarının kafasını defalarca yere vurduğunu gösteriyor. Bir televizyon kanalı tarafından görüntülenen polis şiddeti tartışma yarattı. Polis, gencin kafasını asfalta vuruyor…
Avusturya’da bir Puls24 televizyon kanalı kameramanı pazar günü Viyana-Simmering’de bir cinayeti çekerken bu olayı kaydetti.
Pazar günü Simmeringer Hauptstraße’deki bir işyerinde 38 yaşındaki İranlı bir adam 34 yaşındaki bir İranlı tarafından silahla vurulmuştu. Cinayet sonrası bütün medya olay yerine giderken, diğer yandan vatandaşlarda ne olduğunu anlamak için cinayetin işlendiği alana toplandı.
İl emniyet müdürlüğünün açıklamasına göre, genç adam kordon altına alınmış bölgeye girmek istedi. Bunun üzerine polis geç adamdan kimlik istedi ve karşılıklı tartışma başladı ve nihayetinde polis şiddet kullanarak genç adamı tutukladı.
Haberin videosu:
Ancak, Puls24’e göre, görünürde bir kordon yoktu. Habere göre, 19 yaşındaki genç olay yerinin karşı tarafındaki bir ATM’den para çekmek istedi. Bir polis memuru ile aralarında tartışma çıktı. Videoda da görülebileceği gibi, adam yere yatırıldı ve birkaç polis memuru onu desteklemek için koştu.
19 yaşındaki genç yere yatırılırken, görüntülerde bir polis memurunun adamın kafasını taş zemine birkaç kez vurduğu ve kan lekelerinin oluştuğu görülüyor. Zaptedilen adamın “Bunu neden yapıyorsunuz?” dediği duyuluyor. Polis basın ofisine göre, genç adam ambulans tarafından tedavi edildi, hastaneye götürülmeyi reddetti.
Viyana’daki polis şiddeti vakası videoya kaydedildi
Polis şiddetine maruz kalan genç, devlet otoritesine direnme ve ağır bedensel zarar verme gerekçesiyle tutuklandı ve sorgulandıktan sonra savcılığın emriyle serbest bırakıldı. Ancak hakkında resmi işlem tutuksuz devam edecek. Polise göre, polis müdahalesi sırasında bir polis memuru yaralandı.
Basın ofisine göre, şiddet uygulayan polis memurlarından biri tıbbi tedavi için hastaneye gitmesi gerekti. Öte yandan, olaya karışan polis memurları için henüz iş hukuku kapsamında herhangi bir sonuç doğurmadı; halen normal görevlerine devam ediyorlar.
Viyana’da çok sayıda polis şiddeti vakası
Viyana’da geçmişte defalarca polis şiddeti vakaları yaşandı. Şiddete maruz kalanların mahkemeye çıkma şansı genellikle ancak video kanıtı olması halinde mümkün olabiliyor. Uzun zamandır planlanan polis şiddeti araştırma merkezinin bu durumu düzeltmesi amaçlanıyor.
İlgili yasa tasarısı için inceleme süresi iki hafta önce sona erdi. Çoğu ağır eleştiriler içeren 30’dan fazla yorum alındı. Diğerlerinin yanı sıra Ombudsmanlık Kurulu, Uluslararası Af Örgütü ve Avusturya Barolar Birliği, ofisin Federal Yolsuzlukla Mücadele ve Önleme Dairesi [BAK] bünyesinde yer almasına itiraz ederek bağımsızlığına ilişkin endişelerini dile getirdi. Diğerlerinin yanı sıra Avusturya İnsan Hakları Ligi de İçişleri Bakanının direktif verme yetkisinin korunacak olmasını eleştirdi.
Irkçılık karşıtı inisiyatif ZARA’nın da belirttiği üzere, şu anda polise yönelik suistimal iddiaları neredeyse hiçbir zaman suçlamayla sonuçlanmamaktadır.
Bazı durumlarda, disiplin cezaları ceza kanunu uyarınca mahkûmiyet kararı verildikten sonra bile alınmaz, çünkü ceza aralığı hala kanunun harekete geçmesi için gerekli olan eşiğin altındadır. ZARA yaptığı açıklamada, en kötü durumda, şikayette bulunanların karşı bir şikayet bildirimi ile karşı karşıya kalabileceğini yazdı. Polis memurları için bir etiketleme şartı da defalarca talep edildi. |© DerVirgül