Viyana Sözleşmesi nedir?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salı günü TBMM’de yaptığı grup toplantısında “Artık Viyana Sözleşmesi de büyük ihtimalle masaya yatırılacak.” diyerek sözleşmeye ilişkin tartışmaların önünü açtı.

Viyana Sözleşmesi nedir?

Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından büyükelçilik, başkonsolosluk ve diplomatların dokunulmazlığını düzenleyen Viyana Sözleşmesi bir kez daha tartışmaya açıldı.

Peki, Viyana Sözleşmesi nedir?

Hangi konularda dokunulmazlık sağlıyor?

Büyükelçi, diplomat ve konsolosların tutuklanması veya yargılanması mümkün mü?

24 Nisan 1963 Tarihinde Viyana’da İmzalanan Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

 

KONSOLOSLUK İLİŞKİLERİ HAKKINDA VİYANA SÖZLEŞMESİ

Bu Sözleşmeye taraf olan Devletler, eski zamanlardan beri uluslararasında konsolosluk ilişkilerinin kurulmuş olduğunu hatırlayarak, Birleşmiş Milletler Antlaşmasının

Devletlerin egemen eşitliği, uluslararası barış ve güvenliğin idamesi ve uluslararasında dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi hususundaki amaç ve esaslarını müdrik olarak,

Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Bağışıklıklar Konferansının, 18 Nisan 1961 tarihinde imzaya açılmış bulunan Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesini

kabul ettiğini göz önünde tutarak, Konsolosluk ilişkileri, ayrıcalıkları ve bağışıklıkları hakkında uluslararası bir Sözleşmenin, anayasa ve sosyal sistemlerinin farklılığı ne

olursa olsun, ülkeler arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanarak, Bu gibi ayrıcalıklar ve bağışıklıkların amacının, bunlardan bireyleri

yararlandırmak olmayıp, konsoloslukların, kendi devletleri adına, görevlerini etkili biçimde yerine getirmelerini sağlamak olduğuna kani olarak, Bu Sözleşme

hükümleriyle açıkça çözümlenmemiş sorunlara uluslararası teamül hukuku ilkelerinin uygulanmasına devam olunacağım teyit ederek Aşağıdaki şekilde anlaşmışlardır :

 

MADDE : 1

Tanımlamalar

1. Bu Sözleşmenin amaçlan bakımından, aşağıdaki deyimlerden, aşağıda kendilerine verilen anlamlar anlaşılacaktır :

 

a) «Konsolosluk» deynünden, tüm Başkonsolosluk, Konsolosluk, Muavin Konsolosluk veya Konsolosluk ajanlığı anlaşılır.

 

b) «Konsolosluk görev çevresi» deyiminden, bir konsolosluğa konsolosluk görevlerini yerine getirmesi için tahsis edilen bölge anlaşılır.

 

c) «Konsolosluk Şefi» deyiminden, bu sıfatla hareket etmekle görevlendirilen kişi anlaşılır.

 

d) «Konsolosluk Memuru» deyiminden, konsolosluk şefi dahil olmak üzere, konsolosluk görevlerini yerine getirmek üzere bu sıfatla görevlendirilmiş herhangi bir kişi anlaşılır.

 

e) «Konsolosluk Hizmetlisi» deyiminden, bir konsolosluğun idarî veya teknik hizmetlerinde istihdam edilen herhangi bir kişi anlaşılır.

 

f) «Hizmet personeli mensubu» deyiminden, bir konsolosluğun iç hizmetlerinde görevlendirilen herhangi bir kişi anlaşılır.

 

gf) «Konsolosluk mensupları» deyiminden, konsolosluk memurları, konsolosluk hizmetlileri ve hizmet personeli anlaşılır.

 

fes) «Konsotesluk personeli mensubu» deyiminden, konsolosluk şefi dışındaki konsolosluk memurları, konsolosluk hizmetlileri ve hizmet personeli mensupları anlaşılır.

 

i) «özel personel» deyiminden, münhasıran konsolosluk mensuplarından birinin özel hizmetinde istihdam edilen kişi anlaşılır.

 

j) «Konsolosluk Binaları» deyiminden, maliki kim olursa olsun, münhasıran konsolosluk amaçları için kullanılan binalar veya bina kısımları, müştemilâtı ve bunların üzerinde bulundukları arsalar anlaşılır.

 

k) «Konsolosluk Arşivleri» deyimi, konsolosluğa ait tüm evrak,, belgeler, yazışmalar, kitaplar, fikriler, ses bandları, kayıt defterleri ve şifre malzemesi ile bunların korunmasına ve saklanmasına, yaraya® kartoteks ve mobilyayı kapsar. (virgül.at)

⇒ Viyana Sözleşmesinin tamamını okumak için tıklayın…

 

Yayınlama: 23.10.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.