Viyana toplu taşıma ağında bir yılda 873 milyon yolcu taşındı

Viyana toplu taşıma sistemi, 2024 yılında yaklaşık 873 milyon yolcuya hizmet verdi. Viyana Hatları [Wiener Linien], Perşembe günü yaptığı açıklamada, yolcu sayısında bir önceki yıla göre %6,8’lik bir artış yaşandığını duyurdu. Ancak, pandemi öncesi seviyeye henüz tam olarak ulaşılamadığı belirtildi.
Yetkililer, metro hattı genişletme çalışmalarının planlandığı gibi ilerlediğini açıkladı. U2 hattının güney yönünde uzatılarak 2030 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Öte yandan, geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketinin toplu taşımaya verdiği hasarın 6 milyon euro olduğu belirtildi.
Viyana’da Toplu Taşıma Kullanımı Arttı
Viyana Hatları CEO’su Alexandra Reinagl, yolcu sayısındaki artışın kent içi ulaşım dengesine olumlu katkı sağladığını belirtti. Açıklamaya göre, toplu taşımanın şehir içi ulaşımda payı %34’e yükseldi. Bu, 2023’e göre %2’lik bir artış anlamına gelirken, otomobil kullanım oranı ilk kez %25’e kadar düştü.
Viyana’da toplu taşıma abonelik sistemine kayıtlı kişi sayısının otomobil sahiplerinden fazla olduğu vurgulandı. 1,3 milyon kişi yıllık kart, toplu taşıma bileti ya da iklim bileti (Klimaticket) sahibi oldu. Bu rakam, şimdiye kadar ulaşılan en yüksek seviyeye işaret ediyor.
Buna rağmen, pandemi öncesi yolcu seviyelerinin tam anlamıyla yakalanamamasının temel nedenleri arasında, pandeminin toplu taşıma alışkanlıklarında yarattığı değişimler gösteriliyor. Reinagl, birçok kişinin yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih etmeye başladığını ve evden çalışmanın (homeoffice) yaygınlığını koruduğunu belirtti. Ancak, geçen yıl U2 hattının uzun süre kapalı kalan bölümünün Aralık ayında tekrar açılmasıyla birlikte aylık yolcu sayılarının ilk kez pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktığını kaydetti.
U2 Hattında Gecikme ve Peron Kapıları Sorunu
Schottentor ile Karlsplatz arasındaki U2 hattının yeniden açılmasının geçen yıl bir kez daha ertelenmesi, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken ek maliyetlere de neden oldu. Reinagl, hattaki peron kapılarında yaşanan sorunların sigorta şirketi ve ilgili Fransız firmayla görüşüldüğünü açıkladı. Ancak, yer hareketlerinden kaynaklanan hasarlar nedeniyle yüklenici firmaya doğrudan sorumluluk yüklenemeyeceğini belirtti.
Bazı cam kayar kapılar tamamen değiştirilmek zorunda kaldı, bu da sürecin uzamasına neden oldu. Reinagl, “Peron kapıları ne yazık ki stokta bulunmuyor.” diyerek yaşanan gecikmenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Güvenlik önlemleri kapsamında, kapıların bulunduğu istasyonlarda halen personel görevlendiriliyor. Ancak bu önlemlerin yaz aylarına kadar büyük ölçüde sona ermesi planlanıyor.
U5 Hattı ve Yatırımlar Hız Kesmeden Devam Ediyor
Viyana’da 2024 yılı boyunca yaşanan en büyük sorunlardan biri de Eylül ayında meydana gelen ve “bin yılın sel felaketi” olarak adlandırılan su baskını oldu. Özellikle Pilgramgasse metro düğüm noktasında ciddi su baskınları yaşanırken, hasarın toplam maliyeti 6 milyon euro olarak açıklandı. Yetkililer, U2 hattının 2030’da açılması yönündeki planın değişmediğini duyurdu.
Öte yandan, yeni U5 metro hattının ise daha erken, 2026 yılında hizmete girmesi planlanıyor. İlk etapta Karlsplatz ile inşaatı devam eden Frankhplatz istasyonu arasında sefer yapacak olan hat, Viyana toplu taşıma ağını güçlendirecek.
Şehir genelinde ulaşım altyapısını geliştirme çalışmaları sürerken, 2024 yılı için toplam 909 milyon euro yatırım yapılması öngörülüyor.
Yeni Personel Alımları Devam Ediyor
Viyana Hatları, 2024 yılı boyunca toplu taşıma sürücülerinin sayısını artırmaya odaklandı. Yıl içinde 337 yeni tramvay sürücüsü, 105 metro sürücüsü ve 199 otobüs şoförü eğitildi. Önümüzdeki yıllarda da büyük ölçekli işe alımların süreceği belirtiliyor.
Yetkililer, bu personel alımlarının zorunlu olduğunu vurgularken, “baby boomer” kuşağına mensup birçok çalışanın önümüzdeki dönemde emekliye ayrılacağını hatırlattı.| ©DerVirgül