Viyana tünelinde geniş çaplı tatbikat
Viyana’da salıdan çarşambaya kadar olan gecede, büyük çaplı bir tatbikat kapsamında bir otobüs kazasının ardından operasyonun provası yapıldı. Olay yeri, Kaisermühlen tünelindeki Donauufer Otoyolu (A 22) idi.
Asfinag tünel yönetimi başkanı Günter Rattei, 100 katılımcı acil servisi ile başarıyla test edilen acil durum hakkında “Bu gibi egzersizler mutlak bir zorunluluktur” dedi.
Başlangıç noktası, tamamen dolu bir otobüsün devrildiği bir kazaydı.
Korku senaryosu “İnsanlar mahsur kaldı, birçoğu ciddi şekilde yaralandı. Aşağıdaki sürücüler şok oldu, yardım etmek ve arabalarını terk etmek istiyor”.
Polis ve Asfinag tarafından kaza yerlerinin güvenliğinin sağlanmasına ek olarak, özellikle itfaiye ekipleri, mahsur kalan insanları araçlardan kurtarmak zorunda olduklarından, bu tür operasyonlarda belirleyici bir rol oynamaktadır dendi.
Viyana itfaiye teşkilatından itfaiye şefi Christian Feiler, bireysel adımları açıklayarak, “Kaisermühlen tünelinde dünkü tatbikatın hedefleri, arama, kurtarma ve trafik yollarını tekrar kullanılabilir hale getirmekti” dedi. Alarm zincirinin ve birbirleri arasındaki iletişimin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek önemli bir kısımdı. Tünel yöneticisi Rattei ve itfaiye şefi Feiler’e göre, tatbikat sırasındaki ana noktalar başarıyla tamamlandı: “Tüm acil servisler son derece profesyonel bir şekilde hareket etti ve böylesi aşırı bir durum için de iyi hazırlandıklarını kanıtladılar.”
Tatbikattan sonra yapılan bir yayına göre, önemli olaylar sırasında Asfinag içindeki iletişimin kilit noktası, bölgesel trafik yönetim merkezleri ve Viyana-Inzersdorf’taki ulusal merkezdir. Ayrıca, tünel işletme teknolojisi ve trafik yöneticileri, Viyana’daki profesyonel kurtarma hizmeti ve itfaiye ve eyalet trafik departmanı ile birlikte çalıştı ve bunlara ek olarak, tatbikatta 60’tan fazla gönüllü figüran yer aldı.
Viyana Kaisermühlen Tüneli, Avusturya’nın en yoğun otoyol tüneli
Bu tür tatbikatlar kanunen zorunludur ve 500 metreden uzun tünellerde dört yıldan fazla olmayan aralıklarla yapılmalıdır. Bu yıl Asfinag tarafından organize edilen ve yönetilen 20 operasyonel tatbikat planlanıyor. İki kilometreden uzun olan Kaisermühlen Tüneli, Avusturya’nın en işlek otoyol tünelidir.
Her saat 3.000’den fazla araç buradan geçiyor. Tünel, 2018 yılında en son teknolojiye yükseltildi. Kaisermühlen tüneli, 15 yılı aşkın bir süredir sabit bir bölüm kontrol sistemine sahiptir. Asfinag, 2003 yılında faaliyete geçtiğinden bu yana oradaki kazaların yüzde 50 oranında düştüğünü ve o zamandan bu yana ölümlü kaza yaşanmadığını bildiriyor.| © DerVirgül