Viyana UNESCO Kırmızı Listesinde yer almaya devam ediyor

Viyana UNESCO Kırmızı Listesinde yer almaya devam ediyor

UNESCO, Viyana’yı tarihi dokusuna aykırı şekilde inşa edilen yüksek binalar nedeniyle “tehlikede olan dünya mirasları” arasına almıştı. Bu yılda Viyana’nın “Kırmızı Liste”de tutulması kararı verildi.

2017 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi, Viyana’nın tarihi şehir merkezinde inşa edilen yüksek binaların, şehrin evrensel değerini kaybetmesine neden olduğunu bildirmişti.

UNESCO’dan yapılan yazılı açıklamada, Avusturya’nın başkenti Viyana’da inşa edilen ve yaklaşık 66 metrenin üzerindeki yeni yapıların, şehrin kendine has özelliğini yitirmesine ve evrensel değerini kaybetmesine yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, Komite’nin bu kararı almasında, yeni inşa edilen Wien Mitte Alışveriş Merkezi, Heumarkt’a yapılan yüksek bina ve Viyana buz pateni sahasına inşa edilecek 66 metrelik yapının sebep olduğu kaydedildi.

Viyana’nın “Kırmızı Liste”de tutulması kararı, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen 46. toplantısında alındı. Bu kararın temel nedeni, Heumarkt’ta halen tartışmalı olan yüksek katlı bir bina projesidir. Ancak Viyana’ya 2025’te “kırmızı listeden” çıkarılma ihtimali verildi.

Bir saatlik istişare sırasında 21 ülkeden oluşan Dünya Mirası Komitesi de şu ana kadar gösterilen ve orijinal taslağın önemli ölçüde yeniden boyutlandırılmasına yol açacak çabaları övdü. Ancak daha fazla planlama değişikliği yapılması gerekiyor. Ayrıca Heumarkt yatırımcısının Nisan 2024 tarihli en son taslağının Viyana’da ayrıntılı bir inceleme heyetine tabi tutulması konusunda da mutabakata varıldı. Ayrıca Viyana’ya, diğer kritik vakaların (Palais Schwarzenberg otelinin genişletilmesi ve Karlsplatz’taki Winterthur binası) da ele alınması gereken dünya mirasının korunma durumuna ilişkin güncellenmiş bir rapor için önümüzdeki yıl 1 Şubat’a kadar süre verildi.

Sadece Arjantin’in Viyana’nın “kırmızı listeden” erken çıkarılmasını savunduğu söylendi. Dünya Mirası Direktörü Lazare Eloundou Assomo buna karşı çıktı ancak Viyana’ya gelecek yılki toplantıda muhtemelen listeden çıkarılma ihtimalini verdi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 23.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.