Viyana’da Bir Berber Ve Türk Lirasından Silinen Sıfırlar
Berberler haberciler için önemli genel haber kaynak alanlarıdır. Doğruluğu tartışılır havadislerin iyi analizi sonucunda, her saç kesimi sonrasında bir haber çıkartma garantisi vardır.
Latince barba (sakal), Farsçadan berber olarak Türkçeye geçen, geçmişte sadece saç-sakal kesimi değil; sünnet, hacamat, dişçilik, sülükçülük; kellik, uyuz ve bit tedavisi de
yapan berberler, günümüzde ‘’kuaför’’ sıfatıyla anılmakta, pek çok berber saç boyama ve fön çekimi gibi işlemleri de gerçekleştirmektedir.
Berberliğin tarihi çok eskidir.
Antik Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde berberlerin varlığına rastlanır.
İlk önceleri kahve köşelerinde, evlerinde ve derneklerde saç kesen berberler, artık Viyana’da neredeyse kendi alanında piyasaya hakim oldular.
Türkiye göçmenlerinin berber ve kuaför işletmeleri o kadar ileri bir noktaya geldi ki, Aşırı sağ Özgürlük Partisi (FPÖ), ‘’ucuz saç kesiyorlar, Avusturyalı kuaförler iş
yapamıyor’’ dedirteceklerdi.
Evde tıraş olma imkanım olsa da, berbere gitmeyi yeğliyorum.
Çünkü berberler bir haberci için önemli alanlardır.
Dün yine her zaman gittiğim berberde dikkatimi aynaya sıkıştırılmış Türk Lirası dikkatimi çekti.
foto:virgül.at
20000 Türk Lirası, aynada geçmişi ve bol sıfırlı günleri hatırlatıyor.
Yugoslavya kendi parasından sıfır sildiği dönemlerde, araçlarıyla izine gidenler bilir.
Benzin almak için hesap yaparken, kalemle sıfırların üzerini çizerdik.
foto:virgül.at
Peki paranın üzerinden sıfırları silmek çözüm oluyor mu?
Türk Lirası’ndan (TL) 6 sıfır atılmasının üzerinden 13 yıl geçti. TL’den 6 sıfır atılmasını öngören yasa, 31 Ocak 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış, 1 Ocak 2005’te de paradan 6 sıfır atılmıştı.
Türkiye’de 30 yıla yakın yaşanan yüksek enflasyon, bazı ekonomik değerlerin milyarlar, trilyon, hatta katrilyonlarla ifade edilmesine neden oluyordu.
Bu süreçte, ekonominin nakit ihtiyacı, 1981’den sonra neredeyse her 2 yılda bir tedavüle çıkarılan üst değerde yeni banknotlarla karşılanıyordu.
O dönemde, dünyadaki en büyük kupürlü banknot (20.000.000 TL) sadece Türkiye’de kullanılıyor ve bu paranın itibarını olumsuz yönde etkiliyordu.
Paradan sıfır atılmasının gündeme gelmesi ilk kez 1983 yılına kadar gidiyor.
O dönemin Maliye Bakanı Adnan Başer Kafaoğlu paradan 3 sıfır atmak için hazırlık başlattı ancak askeri yönetimin sıcak bakmamasıyla proje rafa kaldırıldı.
90’lı yıllarda zaman zaman gündeme gelen paradan sıfır atma hamlesi 1999’da Ecevit dönemi DSP-MHP-ANAP hükümetinde de gündeme gelmiş o dönemin Merkez Bankası
Başkanı Gazi Erçel paradan sıfır atılması için düğmeye basmıştı.
Erçel 2000 yılında projenin 2002’ye ertelendiğini açıkladı. 2002 Kasım’ında Ak Parti hükümeti konuyu devraldıktan sonra 2005’te hayata geçirdi.
Ulusal para birimlerinden sıfır atılması konusu, uzun yıllar yüksek enflasyon yaşayan ve enflasyonun olumsuz etkileriyle istikrar programları çerçevesinde mücadele eden
çeşitli ülkelerde söz konusu istikrar programları çerçevesinde gündeme gelmiş bir konudur.
Paradan sıfır atma operasyonlarına genel olarak bakıldığında bu uygulamalarında başarılı olan ülkeler yanında ekonomilerinde istikrar sağlayamayan ve birden fazla sayıda
operasyona gitmek zorunda kalan ülkelerin varlığı da dikkat çekmektedir.(virgül.at)