Viyana’da daha yolun başında yitip giden bir hayatın duruşması…

Viyana’da daha yolun başında yitip giden bir hayatın duruşması…

14 yaşındaki çocuk, şiddet içeren taşkınlıklarının ardından akıl hastanesine yatırıldı…

Viyana’da bir kız çocuğu sadistçe bir şiddet patlamasının ardından bir suçun kurbanı oldu.

Bir kriz merkezi çocuk esirgeme odasında, 13 ve 14 yaşlarındaki iki kişi bir genç kıza saldırarak onu soydu, dövdü ve aşağıladı. Orada bulunan diğer kişiler uzun süre olaya müdahale etmediler ve film çekmeyi ve yüksek sesle müzik çalmayı tercih ettiler…

Cezai sorumluluk yaşına henüz yeni ulaşmış olan saldırganın sicili boş değildi: 14 yaşına gelmeden önce 93 (!) suçtan yargılanmıştı.

Cezai sorumluluk yaşına ulaşmadan önce 93 suçlama

Bu nedenle perşembe günü Viyana Eyalet Mahkemesi’nin 13 numaralı duruşma salonunda bir çaresizlik duygusu vardı. Cezai sorumluluk yaşına gelmeden önce çok çeşitli suçlardan akıl almaz 93 suçlaması (!) olan ve 12 Ocak 2024’te, 14. doğum gününden sadece birkaç gün sonra işlediği inanılmaz bir suç da dahil olmak üzere son birkaç ayını gözaltında geçiren 14 yaşındaki şiddet yanlısı bir çocuğa gelecekte nasıl bakılmalıydı?

İki yıl boyunca okula devam etmedi

Julia (ismi değiştirildi) on yaşından beri Viyana’da bir yabancıyla birlikte yaşıyor. On iki yaşındayken uyuşturucular devreye girmiş ve bu nedenle çocuklar ve gençler için özel olan bir kriz merkezine götürülmüş. Oradaki yapıları kabul etmemiş, iki yıl boyunca okula gitmemiş ve sık sık devamsızlık etmiş.

Julia 12 Ocak’ta bazıları reşit olmayan diğer gençlerle ortak bir odada buluştu: duruşmasında hakime söylediği gibi “rahatlamak için”. Kızlardan birine yönelik sadistçe şiddet patlamasının nasıl ortaya çıktığı, duruşma sırasında bile tam olarak yeniden yapılandırılamadı. “Kız arkadaşım kıskandığı için stresliydi ve ona vurmaya başladı” diye anlatıyor sanık, “Sonra ben de ona vurdum.” – Önce bir kutu deodorant spreyiyle, sonra bir sandalyeyle ve yüzüne tekmelerle. Vahşi arkadaşlar kızın cep telefonunu, AirPods’unu ve bir kazağını aldılar. Bu olay videoya kaydedildi çünkü orada bulunan çocuklardan biri müdahale etmek yerine olayı cep telefonuyla kaydetti.

Videoya çekilen taciz

“Ona kıyafetlerini çıkarmasını ve özür dilemesini söyledim,” diyor olduğundan çok daha büyük görünen 14 yaşındaki uzun boylu kız çocuğu. Saldırganlık daha sonra arka planda yüksek sesli müzik çalarken tırmandı. Saldırganlardan birinin “Senin lanet suratın yüzünden elim kırıldı” diye bağırdığı duyuluyor. Saldırganlar önce inleyen kızı çırılçıplak soyup yere diz çökmeye zorluyor. Sadist şiddet patlaması, çocuklar nihayet müdahale etmeden önce aşağılayıcı bir şekilde tırmandı.

Duruşmadan ortaya çıkan tablo bir umutsuzluk tablosudur. Küçük bir tanık, ölüm tehditleri ve fiziksel şiddetin diğerlerinin bakımındaki gençler arasında günün düzeni olduğunu bildirmiştir: “Her hafta kavga eder ya da tartışırdık. Makyaj, kıyafet ve benzeri şeyler yüzünden. Aslında her gün. Her zaman.”

Julia ayrıca 18 Ocak’ta çalınmış bir araba kullanmakla da suçlanıyor. Ve nasıl fren yapılacağını bile bilmediğini söylemesine rağmen onu Gürtel caddesinde nasıl sürdüğünü anlatıyor.

Julia beş aydır gözaltında. Ayrıca başkalarını ölümle tehdit ettiği için. Hapishanede geçen zamanın onu değiştirdiğini garanti ediyor. Peki serbest bırakıldığında nereye gidecek?

Savunma avukatı, “Onun için yaşayacak bir yer bulamadık” diyor. Geriye kalan tek şey, 14 yaşındaki çocuğa, birkaç sosyal hizmet uzmanının sırayla kıza günün her saati baktığı bir dairenin sağlandığı, pahalı, tek paylaşımlı bir dairede konaklamadır – finansman kim olacak belli değil ama.

Olumsuz risk prognozu

Skrdla, psikiyatri uzmanlarının raporuna dikkat çekerek, “Böyle bir risk raporunu çok nadir gördüm” dedi. Duruşmada uzman Wachter, Julia’nın gençlik biyografisinde babasının uyguladığı şiddet deneyimlerini, kabul edilmeyen ev dışına yerleştirmeyi, çeşitli uyuşturucu kullanımını ve zorbalık deneyimlerini aktarıyor.

“Video gerçekten çok şey anlatıyor. Uzun zamandır bu kadar korkunç bir video görmemiştim,” diyor Bayan Rat, dört ayı olmak üzere bir yıl hapis cezasına çarptırıldıktan ve 14 yaşındaki çocuğun adli tıp-tedavi merkezine yerleştirilmesinden sonra topluma kazandırılması kabul edile bilinir dendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 13.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.