Viyana’da iki ayrı anma töreni
Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının birinci yıldönümünü anmak amacıyla Viyana Ballhausplatz’ta bir anma etkinliği düzenlendi.
Bu pazartesi akşamı Viyana Ballhausplatz’ta 1000’den fazla kişi toplanmış olsa da, saat 18.00’den kısa bir süre sonra etraf oldukça sessizdi. Sadece insanların başlarının üzerinde vızıldayan bir drone sessizliği bozdu.
Hamas saldırısının birinci yıldönümünde İsrail Kültür Topluluğu [IKG], 30’a yakın kurum ve dernekle birlikte bir anma töreni düzenledi. Organizatörlere göre 4.000 civarında kişi bekleniyordu ancak bu yılki geçen yılki ışıklar denizi kadar büyük değildi.
İçişleri Bakanlığı, anma töreniyle ilgili olarak Devlet Emniyet Müdürlüğü ve Anayasayı Koruma Dairesi tarafından önceden güvenlik önlemi alındığını duyurdu. Katılımcıların arasına sadece polisler karışmadı, İKG güvenlikleri de o akşam sivil kıyafetli katılımcıların güvenliğini sağladı.
Viyana Yahudi Cemaati Başkanı Oskar Deutsch, “Polise, silahlı kuvvetlere ve Anayasayı Koruma Dairesi’ne teşekkür ediyoruz. Avusturya’da Yahudi yaşamını mümkün kılıyorlar” dedi. Ancak İsrail Cemaati de kendi güvenlik tedbirlerini aldı.
Davet edilenler arasında Şansölye Yardımcısı Werner Kogler [Yeşiller], Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler [ÖVP], Viyana Sağlıktan Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Peter Hacker [SPÖ] ve Andreas Babler [SPÖ] yer aldı. Ayrıca, İsrail ve Almanya’nın büyükelçileri de törene katıldı.IKG Başkanı, “Avusturyalı Yahudiler de saldırıya uğruyor ve Avusturya’daki Yahudi karşıtı olayların sayısı beş kat arttı” dedi
Karoline Edtstadler anma törenine Şansölye Karl Nehammer’in [ÖVP] temsilcisi olarak katıldı. Anayasa Bakanı, “Böyle bir suçun hiçbir gerekçesi ve anlayışı yok. Toplumumuzdaki etkilerini hissettik. Bu çerçevede İsrail’in meşru müdafaa hakkının şüphe götürmez olduğunu söylemek isterim.” diye vurguladı.
Yıldönümünü için Pazartesi günü Parlamento İsrail bayrağının renklerinde ışıklandırıldı. Etkinlik Ballhausplatz’ta ışık deniziyle sona erdi.
Filistin yanlıları da anma töreni yaptı
Ballhausplatz’taki anma töreninin yanı sıra bu akşam birçok etkinlik düzenlendi.
Kentin merkezinde Filistin tarafındaki mağdurlar için anma töreni düzenlendi. Yere onlarca mum yerleştirildi ve bir kağıt parçasında “Meçhul tüm şehitler için” yazıyordu.
Hayatını kaybedenlerin isimleri okundu
Kayıtlı 10 ila 20 kişi yerine 100 civarında katılımcı toplandı ve bunların çoğu ellerinde Filistin bayrakları taşıyordu. Katılımcılar son on iki ay içinde ölen kişilerin isimlerini okudu. Ölen çocuklarla başladılar.
Pazartesi akşamı Karlsplatz’ta da “Yeter” – İsrail-Filistin’de 1 yıllık savaş” konulu bir miting düzenlendi. Yaklaşık 100 ila 500 kişinin katılması bekleniyordu.
Polis bir mitingi yasakladı
Ancak Viyana polisi Pazartesi günü başka bir mitingi yasakladı.
Organizatörler – Avusturya Filistin Davası Öğrencileri [SPC Austria] – polisi “hesaplı bir baskı eylemiyle” suçluyor. Polis ise, etkinliğin yasaklanmasını kamu güvenliği ve düzenine olası bir tehdit olarak gerekçelendirdi.
İptal vesilesiyle yapılan açıklamada organizatörler yetkililere karşı ciddi iddialarda bulundu. Bir Instagram gönderisine yapılan yorumda, polisin “devletin silahlı kolu olarak (…) sürekli olarak her türlü direnişi suç saydığı” ve “temelsiz terörizm suçlamaları ürettiği” belirtiliyor.
Avusturya devletine doğrudan saldırılıyor. “Düşman kapımızın eşiğinde ve onunla en iyi şekilde savaşılacağı yer burasıdır; Avusturya devletine karşı her darbe, Siyonist koloninin demir kubbesindeki çatlağı genişletir.” Paylaşımda ayrıca, Adalet Bakanlığı’nın Kasım 2023 tarihli kararnamesine göre “terör suçlarına çağrı ve terör suçlarının onaylanması” olarak değerlendirilen bir slogan da kullanılıyor.
Ne olmuştu?
7 Ekim 2023’deki saldırı, İsrail’in sıkı korunan sınırlarını geçerek çoğunluğu sivil 1200 kişiyi öldüren Hamas militanları, İsraillilere yakın tarihteki en büyük trajedilerinden birini yaşatmıştı.
O günden bu yana İsrail, Filistinlilere Gazze’de korkunç günler yaşatıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre çoğunluğu sivil olmak üzere 42 bine yakın kişi öldürüldü. Gazze’nin büyük kısmı enkaza dönüştü. Filistinliler, İsrail’i “soykırım yapmakla” suçluyor. | ©DerVirgül