Viyana’da “Kristal Gece” kurbanları anıldı
10 Kasım 1938 gecesi, Avusturya ve Almanya’da Yahudi nüfusa karşı bir pogrom yaşandı. Cumhurbaşkanı ve Başbakanında katıldığı törenle kurbanlar Viyana’da anıldı.
Çarşamba, 10 Kasım 1938 gecesi Avusturya ve Almanya’daki Yahudi nüfusa yönelik pogromun 84. Yıldönümü, Viyana’da çeşitli programlarla anılmaya devam ediyor.
Dün akşam Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinde, 1938’de Nazilerin başlattığı Yahudi katliamında hayatını kaybeden anıldı.
Avusturya devleti tam kadro anma törenine katıldı
Başkent Viyana’da çarşamba günü yapılan anma etkinliğine, Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Federal Şansölye Karl Nehammer [ÖVP] ve Şansölye Yardımcısı Werner Kogler [Yeşiller], hükümetin hemen hemen tüm üyeleri ile Ulusal Konsey Başkanı Wolfgang Sobotka [ÖVP] ve Federal Konsey Başkanı Korinna Schumann [SPÖ] katıldı. Muhalefet, SPÖ lideri Pamela Rendi-Wagner, FPÖ Milletvekili Harald Stefan ve NEOS ise Helmut Brandstätter tarafından temsil edildi.
Sabah saatlerin, Avusturya Cumhuriyeti temsilcileri Viyana’daki Ostarrichipark’ta (Ulusal Bankanın önünde) Shoah İsimler Duvarı anıtında çelenk koyma töreni ile kurbanları andı.
Ne olmuştu?
9 Kasım 1938 gecesi, Naziler tarafından Viyana’da Yahudilere ait iş yerlerinin camları kırıldı, dükkanlar yağmalandı, sinagoglar ateşe verildi.
Onlarca Yahudi öldürüldü.
O gece kentin her yerinden kırılan cam sesleri duyuluyordu.
Bu yüzden o kanlı gecenin adı tarihe “Kristallnacht” yani Kırık Camlar Gecesi olarak geçti.
Aslına olaylar Nazi düşüncesini dünyaya kanla yaymak için bir bahane yaratılarak başlamıştı.
Paris’te Alman elçisinin vurulması bahane edilerek 9-10 Kasım 1938’de Almanya’da ve Avusturya’da Yahudilere karşı başlatılan saldırılar bir anlamda Holokost´un başlangıcı idi.
Bütün planlar soykırımın gerçekleştirilmesi, bunu yaparken de geniş kitleleri bu saldırılara katılmasını sağlamak içindi.
1938 | Nazi Karşıtı Elçi Öldürüldü
1938 Almanya’sında, Yahudi karşıtı bir dizi ekonomik karar alındı, birçok işte çalışmaları yasaklandı, Yahudi olduklarını belgeleyen kimlik kartı taşımları zorunlu hale getirildi.
Aynı yıl 17 bin Polonya Yahudisi sınır dışı edildi.
Polonya bunları kabul etmedi ve sonunda sınır dışı edilen Yahudiler Almanya – Polonya sınırındaki kamplara dolduruldu.
Sınır dışı edilen Yahudilerden birinin Fransa’da okuyan oğlu Herschel Grynszpen Almanya’nın Paris’teki büyük elçisi Ernst von Rath’a bir suikast düzenledi ve öldürdü.
Goebbels, bu olayı fırsat bilerek Nazi örgütüne Yahudilere saldırı emri verdi. İşin ironik olan yanı, öldürülen Rath’ın Nazi karşıtı olmasıydı.
Soykırıma Giden Yol
Artık soykırımın kapısı açılmıştı. Naziler Yahudilerin ellerindeki tüm kıymetli metallere el koydu.
İşten atılan Yahudilerin emeklilik paralarına da el kondu.
Yahudilerin sahip oldukları bonolara, hisse senetlerine, mücevherata ve sanat eserlerin, radyolara el kondu.
Ehliyetleri ellerinden alındı. Zorla gettolarda toplanmaya başlandılar. Yahudiler için yazları akşam saat 9’dan sabah saat 5’e kadar, kışları ise akşam 8’en sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağı kondu.
Kısa süre sonra ise nihai çözüm başladı, Yahudiler gettolardan da çıkarılarak toplama kamplarına yollanmaya başlandı.
Toplama kamplarında bir kısmı köle emeği olarak çalıştırılırken geri kalanlar sistemli bir biçimde de gaz odalarında öldürülmeye başlandı. | © DerVirgül