Başpiskopos Emanuel Aydın, Türk Büyükelçiliğini ziyaret etti

Başpiskopos Emanuel Aydın, Türk Büyükelçiliğini ziyaret etti

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun resmi sosyal paylaşım sayfalarından, perşembe gününü cumaya bağlayan gece yarısı yaptığı bir paylaşımda, “Viyana’daki görev süremin sonuna yaklaşırken, ziyaretime gelen Viyana 10. bölgedeki Süryani Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Prof. Dr. Emanuel Aydın’a teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Peki Türk Büyükelçiliğini ziyaret eden Emanuel Aydın kimdir?

Der Virgül, elçilik tarafından yapılan bu paylaşım üzerinden, 10. Bölge olarak bilinen Viyana’nın Favoriten ilçesinde Süryani Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Prof. Dr. Emanuel Aydın’ı araştırdı.

Emanuel Aydın 1974 yılında Avusturya’nın ilk Süryani Ortodoks din adamı oldu ve ülkedeki cemaati güçlendirdi. Aydın, PRO ORIENTE Vakfı alanı da dahil olmak üzere ekümenizmin birçok alanında yer aldı.

Aydın, 1947 yılında Mardin Midyat’ta doğdu.

Dönemin Konstantinopolis Ekümenik Patriği Athenagoras’ın tavsiyesi üzerine Viyana’da teoloji okudu. Patrik Mar Ignatius Yakub III 16 Aralık 1973’te kendisini Beyrut’ta rahip olarak atadı ve tüm Orta Avrupa’da ilk Süryani Ortodoks cemaatini kurması için Viyana’ya geri gönderdi. Aydın, diğerlerinin yanı sıra, eski Lainz kilisesini 1974 yılında Süryani Ortodoks cemaatinin kullanımına açan dönemin Viyana Başpiskoposu Kardinal Franz König’den de destek aldı.

Aydın, uzun yıllar Dünya Kiliseler Konseyi yönetim kurulu üyeliği yaptı, 1999-2003 yılları arasında başkan yardımcısı olarak görev yaptı ve bugüne kadar ÖRKÖ genel kurulunda kilisesini temsil ediyor. 1999 yılında Aydın’a, o zamanki Süryani Ortodoks Patriği Mor Ignatius Zakka Iwas tarafından Viyana’da Chorepiskopos (korpiskopos) rütbesi verildi.

Öte yandan, Avusturya’daki Süryani Ortodoks Hıristiyanların sayısının 5.000 kadar olduğu tahmin ediliyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 06.09.2024
Düzenleme: 06.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.