Viyana’daki sel azalıyor ancak durum gerginliğini koruyor

Viyana’daki sel azalıyor ancak durum gerginliğini koruyor

Azalan su seviyelerine rağmen, Viyana’daki sel durumu acil servislerin gergin kalmasına neden olmaya devam ediyor. Belediye Başkanı Michael Ludwig’e göre henüz her şey netlik kazanmadı.

Fırtınanın yol açtığı su baskını federal başkente de ulaştı. Belediye Başkanı Michael Ludwig’in (SPÖ) acil durum ekibi temsilcileriyle birlikte bir medya tartışmasında açıkladığı gibi, Pazar günü Viyana Nehri’nde 100 yıllık bir sel felaketinden söz ediliyordu. Ancak Ludwig, su seviyelerinin şu anda düştüğünü söyledi. Pazar öğleden sonra düzenlenen basın toplantısında, Viyana genelinde fırtına nedeniyle şu ana kadar altı kişinin yaralandığı belirtildi.

Belediye Başkanı Michael Ludwig (SPÖ) yaptığı açıklamada, “Fırtına nedeniyle, düşen dallar ve ağaçlar nedeniyle insanlar yaralandı” dedi.

Liesingbach ve Wienfluss için henüz her şey net değil

Tuna bölgesindeki durum “istikrarlı”; Ludwig 30 yıllık bir sel felaketinden bahsetti. Ancak Liesingbach ve Viyana Nehri’ndeki durum hâlâ “gergin”. Buradaki su seviyesi saat 11.00 sıralarında zirveye ulaştı. Bu sırada Hütteldorf tren istasyonunun bulunduğu bölgede saniyede 400 metreküplük zirve akış hızı ölçüldü. Pazar öğleden sonra Viyana su sistemi başkanı Gerald Loew, “Normalde burada kuru fazlarda saniyede bir metreküp su var” diye özetledi. Loew, “Buradan şiddetli bir su kütlesi akıyor” dedi. Buradaki tufanın artık 100 yıllık bir olay haline geldiğini vurguladı.

Ludwig: “Yağmur ve sel durumunda ikinci dalgayı bekliyoruz”

Ludwig, “Yarın hem yağmur hem de sel açısından ikinci bir dalga bekliyoruz” dedi.

Pazar gecesi ve sabah saatlerinde Penzing’de meydana gelen su baskını nedeniyle öğle vakti Viyana Nehri başka yerlerdeki taşma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Güvenlik nedeniyle batı otoyolu (A1) kapatıldı. ÖAMTC’ye göre akşamın erken saatlerinde Viyana’ya doğru tek şerit yine kullanılabilir hale geldi. Özellikle Viyana yakınlarındaki batı girişi ve çıkışı etkilendi.

Fırtınalar Viyana itfaiye teşkilatının binlerce kişinin görevlendirilmesine neden oldu

Viyana itfaiye teşkilatı, fırtına ve su baskını nedeniyle Cuma sabahından bu yana yaklaşık 2.000 görev saydı. İtfaiye müdürü Mario Rauch Pazar öğleden sonra, o zamandan bu yana 500 personelin sürekli olarak kullanıldığını açıkladı. İtfaiye teşkilatı Breitenlee ve Süßenbrunn’daki iki gönüllü itfaiye teşkilatı tarafından desteklenmektedir. Viyana kurtarma servisi de fırtına nedeniyle kurtarma operasyonlarıyla meşguldü; ancak Viyana kurtarma servisinden Johannes Strommel, her şeyden önce son birkaç günde sürekli yağan yağmur nedeniyle çok sayıda araba kazası ve düşme yaşandığını açıkladı.

Schimpf, itfaiye teşkilatının hala çok yüksek miktarda operasyon beklediğini ve ilave personel çağırdığını söyledi. Viyana halkının sağduyusuna seslenerek, “Bugün gereksiz gezilerden ve açık havada vakit geçirmekten kaçının ve sel sularından uzak durun” çağrısında bulundu.

Yeni Tuna ve Tuna Kanalı’nda durum kontrol altında

MA45 sözcüsüne göre, yardım kanalı görevi gören Tuna ve Yeni Tuna ile Tuna Kanalı’ndaki durum kontrol altında. Her ne kadar Yeni Tuna Nehri üzerindeki alanlar sular altında kalsa da bu, sel olayları nedeniyle planlanıyor. Sözcüye göre şehrin güneyindeki Liesingbach’ta durum su seviyeleri açısından henüz sorunlu değil.

Pazar günü Tuna Nehri’nin Viyana için önemli olan Korneuburg ölçüm noktasında 7,4 metre su seviyesine ulaştı. Önceki gün 5,85 metreydi. Korneuburg’daki giriş yapısının savak alanları, 5,20 metrelik su seviyesinden taşarak Viyana’da taşkın koruması sağlıyor. Tuna suyu daha sonra herhangi bir işlem yapılmadan başlangıçta Yeni Tuna’ya akar. Altı metrelik su seviyesinden itibaren savak sahaları yavaş yavaş açılarak taşkın suları kontrollü bir şekilde tahliye ediliyor.

Viyana’nın Tuna Adası’ndaki merdiven yolları ve birçok bisiklet yolu kapatıldı

Viyana’ya yönelik sel bilgisi ve uyarısında, “Dünden bu yana Tuna Nehri’nin taşması nedeniyle üç bent sistemi de MA 45 tarafından uygulandı. Tuna Adası’ndaki tüm merdivenler kapatıldı. Ancak durum kontrol altında” denildi. MA 45’in hafta sonu yaptığı açıklamada, 21 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 210 metre genişliğindeki Tuna Adası’nın, Tuna akışı için bir tahliye kanalı olarak Yeni Tuna Nehri’nin iki yanında yer alan “devasa bir koruyucu yapı” olduğu vurgulandı: “Su seviyesi yüksek olduğunda, Yeni Tuna, Tuna üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Yeni Tuna, üç savak sistemiyle donatılmıştır.”

Pazar günü Viyana’da su baskını nedeniyle bisiklet yolları ve bazı alt geçitler kapatıldı. Döbling’de 19. bölgedeki şehir dışındaki Donaukanalstraße’nin Döblinger Steg’den kapatılması gerekti. Trafik, şeritli yol üzerinden yönlendiriliyor. Viyana polisi, insanlara Tuna Kanalı veya Tuna Nehri boyunca uzanan rotalardan kaçınmalarını ve geniş alanlara yol vermelerini tavsiye etti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.