Viyana’ya Türkiye ve Yugoslavya’dan Gelen İlk İşçiler İçin Anıt Yapılacak
1960’lar ve 70’lerde eski Yugoslavya ve Türkiye’den gelen misafir işçilerin Viyana’yı ilk gördükleri yere anıt yapılmak isteniyor.
Adem Hüyük
1960’lardan itibaren Avusturya, Türkiye ve Yugoslavya ile bu ülkelerden geçici olarak insanları işe almak için anlaşmalar imzaladığında, tren istasyonu bir ulaşım merkezinden daha fazlasıydı.
Eski Südbahnhof’ta, çoğu Avusturya topraklarında ilk kez yürüdü.
Südbahnhof
İstanbul Sirkeci’den kalkan tren, o günkü deyimizle ‘’Gurbetçileri’’ Avrupa’ya taşıdı.
Bu trenlerden bazıları, bu günkü Viyana Merkez Tren İstasyonu (Wien Hauptbahnhof) olan, Viyana Güney Tren İstasyonu’na yeni Südbahnhof’a geldi.
Hauptbahnhof
Sirkeci teren istasyonundan yolcu edilen gurbetçilerin eşe dosta, ‘’üzülmeyin birkaç yıl çalışıp-para biriktirip döneceğim’’ demesinden bağımsız, büyük bir çoğunluk için geri dönülmeyen bir yoldu.
Südbahnhof’ta trenden inen işçiler, Avusturya ve Viyana ile hatta Avrupa ile ilk buluştukları alan olmuştur.
Südbahnhof
İkinci dünya savaşında, zaten az olan emek gücü nüfusunun büyük bir çoğunluğunu kaybeden ülkenin sanayi hamlelerine gerekli olan emek gücü bir trenle gelmiş ve ülkenin ekonomisine katkı sunmuştur.
Aradan gecen zamanla katkı sadece ekonomik değil, başta kültürel olmak üzere hayatın her alanında kendisini göstermiştir.
Türkiye ve Yugoslavya’dan gelen misafir işçiler için Hauptbahnhof ana girişi meydanında bir anıt yapılmak isteniyor.
Hauptbahnhof
Teklife, mülk sahibi olan Federal Demir Yolları ÖBB, Viyana Belediyesi ve Yerel Belediye sıcak bakarken, anıtın maliyeti ve estetik yanları tartışılıyor.
Edindiğimiz bilgilere göre, en geç 2022 yılında, Viyana Merkez Tren İstasyonu (Wien Hauptbahnhof) önünde, göçmenlerin dedeleri gurbetçiler için bir anıt olacak. |virgül
© Bild:: virgül