Wiener Wohnen’e karşı büyük yolsuzluk davası 27 Kasım’da başlıyor

27 Kasım’da Viyana Belediye evlerinden sorumlu Wiener Wohnen’de rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan 58 yaşındaki iş adamına karşı Eyalet Ceza Mahkemesi’nde büyük bir dava başlıyor. Savcılık, onu eski çalışanlara rüşvet vermekle suçluyor. Toplam 53 kişi yargılanacak.

Wiener Wohnen’e karşı büyük yolsuzluk davası 27 Kasım’da başlıyor

Viyana Belediyesi bünyesindeki Wiener Wohnen’deki rüşvet ve yolsuzluk skandalıyla ilgili olarak Bölge Ceza İşleri Mahkemesi’nde büyük bir dava 27 Kasım’da başlayacak. Mali ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı (WKStA), 58 yaşındaki bir işadamını en az Nisan 2011’den 2013’e kadar Wiener Wohnen’in 45 eski çalışanına “rüşvet” vermekle suçluyor. İş adamının çalışanlarından yedisi de fail veya katkıda bulunan olmakla suçlanıyor.

Wiener Wohnen’deki dolandırıcılık nasıl işledi?

Suçun işlendiği dönemde, 58 yaşındaki şahıs bir cam ve boya atölyesi, bir taş işçiliği işletmesi ve çok sayıda inşaat şirketi işletiyordu; şu anda bir boya ve dekorasyon işletmesinin genel müdürü olarak ticaret siciline kayıtlı.

Savcılık 44 sayfalık iddianamesine göre, belediye evlerinde ‘hayali’ tamir işleri rapor ederek, daha sonrasında tamir edildi diye belediyeye fatura kesiliyordu. Buna karşılık şirket, belediye çalışanlarına rüşvet verdi.

Çalışanlar kolayca sahte siparişler oluşturabilir

Davada söz konusu entrikalar sonucunda bazı yolsuzluk yapan belediye çalışanlarına birkaç 100 Euro’luk “ikramiye” verildi. Ancak diğerleri çok para kazandı. 57 yaşındaki bir memurun kupon şeklinde 15.000 Euro’dan fazla para aldığı söyleniyor. İddianameye göre belediye çalışanlarına yapılan rüşvet ödemeleri ayrı bir kayıt defterine kaydediliyordu.

Ana sanığın, bilgilendirilmiş çalışanlarıyla yaptığı haftalık toplantıların yazılı tutanaklarını PDF dosyaları olarak kaydetmiş olduğu gerçeği, kendisini suçlayan delilleri istemeden ürettiği için soruşturma sırasında savcılığın işini kolaylaştırdı. Suç teşkil eden olaylar bazen ayrıntılı olarak belgelendi ve ev aramaları sırasında güvence altına alındı ve değerlendirildi.

Savcılık iddianamesinde “ev listesi” hakkında şakalar yapıldığını aktardı. Bir noktada faturalı işlerle ilgili şöyle deniliyor: “Biz hiçbir şey yapmıyoruz. Belki temizlik dışında.” – “Kırılmış olsa bile mi?” – “Ee. Hepsi bozuk. Hala bir şey yapmıyoruz. (…) Üç ücret alıyoruz ve yapmıyoruz.”

53 sanıklı yolsuzluk davası 27 Kasım’da başlıyor

Duruşma büyük jürili mahkeme salonunda gerçekleşecek ve halka açık alanda ilk sıralar sanıklara ve savunma avukatlarına ayrılacak. Şimdilik 7 Aralık’a kadar yedi duruşma tarihi planlandı. Daha fazla müzakere tarihine ne ölçüde ihtiyaç duyulacağı henüz bilinmiyor. Masumiyet karinesi tüm sanıklar için geçerlidir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.