Wiener Wohnen’e karşı yolsuzluk davası | itiraflar başladı

Viyana Belediye Evleri departmanı Wiener Wohnen’deki rüşvet ve yolsuzluk skandalının soruşturulduğu büyük dava pazartesi günü Viyana Bölge Mahkemesi’nde başladı.

Wiener Wohnen’e karşı yolsuzluk davası | itiraflar başladı

Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı, 58 yaşındaki bir iş insanını en az Nisan 2011’den 2013’e kadar Wiener Wohnen’in 45 eski çalışanına “rüşvet vermekle” suçluyor. İş insanının yedi çalışanı fail ya da iştirakçi olarak suçlanıyor ve bunlardan biri davanın ilk gününde itirafta bulundu.

Wiener Wohnen’e karşı açılan yolsuzluk davasının başlangıcı

Suçlanan dönemde 58 yaşındaki ana sanık, bir cam ve boya işi, bir taş işçiliği işi ve birkaç inşaat şirketi yönetmiş ve Wiener Wohnen için belediye konut sitelerinde onarım işleri yapmıştır. Savcılığın Mali İşler ve Yolsuzluk Bürosu (WKStA) tarafından hazırlanan 44 sayfalık iddianameye göre, “gerçekleştirilmeyen ya da en azından fatura edilen ölçüde gerçekleştirilmeyen” siparişler de düzenli olarak faturalandırıldı.

İddianameye göre, Wiener Wohnen’deki ustabaşılar ve danışmanlar döngünün içinde oldukları ve iddiaya göre göz yummaları karşılığında benzin ve alışveriş kuponları ve daha nadir durumlarda da diğer maddi varlıklar ve nakit para ile rüşvet aldıkları yer aldı. Suçlanan toplam kayıp: 170.000 Euro.

İnceleme sırasında faturalara belirli siparişler atayabilmeniz gerekir. “Örneğin kiler olmayan bir bodrum penceresinde fatura kesildi.” Rüşvet alan belediye çalışanları bunu itiraf etti.

58 yaşındaki ana sanığın savunma avukatı Martin Nemec, hemen ardından bunun en azından müvekkili için söz konusu olmadığını açıkça belirtti. Her şey iddianamede belirtildiği gibi doğru olsa bile, ki durum böyle değil, hukuki değerlendirmenin farklı olduğunu kaydetti. “Yalnızca ev listelerinden belirli bir makbuzun görev gereği mi yoksa görev dışı bir işlem için mi verildiğini tespit etmek hiçbir şekilde mümkün değil.” Burada “her şeyi bir araya toplamak” doğru değil dedi.

Duruşmanın ilk günü tek itiraf geldi

Savunma avukatının birinci sanık için yaptığı açıklamalar diğer savunma avukatlarının çoğunluğuyla aynı fikirde. Müvekkillerine suçlu oldukları takdirde konu dışına çıkmalarını tavsiye etmeleri ama hepsinin bunu reddetmesi onların masumiyetini gösteriyor. Ustabaşının yasal temsilcisi Norbert Wess, WKStA’ya “büyük bir delil sorunu” olduğunu doğruladı. “Sanıklara herhangi bir makbuz verilmedi.”

Tek itiraf duruşmanın ilk gününde, duruşmanın sonuna doğru geldi. Suçun işlendiği sırada şirkette fatura teknisyeni olarak çalışan ve iddianameye göre “ev listelerini tutan ve hayali hizmetleri Wiener Wohnen’e fatura eden” bir adam tüm suçlamaları kabul etti.

Duruşmaya yarın ustabaşının sorgulanmasıyla salı günü devam edilecek. Şimdilik Aralık ayının ilk haftasına kadar yedi günlük müzakereler planlandı.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 27.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.