Yeni açılan Viyana Müzesi’nin en değerli eseri, Türkiye kökenli kardeşlerin inşaat firmasından
Viyana Müzesi iki yılı aşkın bir sürenin ardından yeniden açıldı. Çarşamba günü, Karlsplatz’ta kapsamlı bir şekilde yenilenen müzeye, dokuz metre uzunluğundaki “balina” AY-KA Bau GmbH şirketi tarafından müzeye bağışlandı.
Çarşamba günü, Karlsplatz’ta kapsamlı bir şekilde yenilenen ve kısmen yeniden tasarlanan müze, yaklaşık üç yıllık bir yenileme aradan sonra yeniden açıldı. Müzenin yeniden tasarlanmasından mimari ekip Roland Winkler, Klaudia Ruck ve Ferdinand Certov sorumlu.
Yeni kalıcı serginin öne çıkanları salonda toplandı. Bunlar arasında Prater balinası “Poldi”, gök gürültüsü çeşmesinin figürleri, eski Südbahnhof yazıları, Waldheim tartışmasındaki Hrdlicka tahta atı ve Viyana belediye başkanının eski resmi arabası yer alıyor.
“Viyana Benim Tarihim” başlıklı yeni kalıcı sergi, üç kata yayılacak ve 3.300 metrekarede şehrin yaklaşık 5.000 yıllık tarihini sunacak.
Bu, öncekine göre önemli ölçüde daha büyük olduğu anlamına geliyor.
Koleksiyon, erken tarihten günümüze kadar olan yelpazeyi kapsamaktadır. “Eski” Viyana Müzesi 20. yüzyılın başında bitmişti.
“Atmaya kıyamadık”
Viyana Müzesinde sergilenen dokuz metre uzunluğundaki balinanın ilginç bir hikayesi var.
1950’li yılların başından itibaren dokuz metre uzunluğundaki balina, 1782 yılında kurulan “Zum Walfisch” restoranının girişinde duruyordu. Restoran 2013 yılında kapanmak zorunda kaldı. İnşaat şirketi AY-KA Bau GmbH sayesinde hurdaya çıkmaktan kurtuldu ve restorasyonun ardından kalıcı sergide bir gösteri parçası olarak Viyana Müzesi’nde tavana asıldı.
Ayaz kardeşlerin inşaat şirketi olan AY-KA Bau GmbH, “Zum Walfisch” restoranının tadilat ihalesini almış ve çalışmalarına başlamıştı. Ancak restoranının girişinde duran dokuz metre uzunluğundaki balinayı diğer enkazla birlikte atmaya kıyamadılar.
Der Virgül’e konuşan AY-KA Bau GmbH işletmecilerinden Güner Ayaz, “balinayı atmaya kıyamadık. Çalışmalarımızı engellemeyecek bir şekilde inşaatın bir kenarına yerleştirdik” dedi.
Ayaz, “birkaç gün sonra müze ve bilir kişi heyeti inşaata gelerek, balinanın tahrip edilmeden muhafaza edildiğini görünce çok sevindiler. Biz neye, niçin sevindiklerini anlamaya çalışırken, balinayı bizden satın almak istediklerini ve müzede sergileyecekleri söylediler” diye konuştu.
Güner Ayaz, AY-KA Bau GmbH olarak balinayı müzeye bağışladıklarını söyleyerek, buna karşılık olarak şirketlerinin, Viyana Müzesi’nin sponsorları listesine alındığını belirtti. | ©DerVirgül