Yine Dönerstag!

Viyana’da ”Yine Perşembe” (Es ist wieder Donnerstag!) adı altında her hafta yapılan hükümet karşıtı gösterilerin bu haftaki ismi ‘Dönerstag’ oldu.

Yine Dönerstag!

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da  her Perşembe gerçekleştirilen, hükümet karşıtı gösterilerin bu Perşembe propaganda afişinde döner kesen bir aşçı fotoğrafı kullanıldı.

Dönerci çiziminin üzerine Almanca da Perşembe anlamına gelen ‘’ Donnerstag’’ (Dönerstag) olarak yazıldı.

Her hafta yapılan protestolar, ‘’Es ist wieder Donnerstag!’’ yine perşembe adı altında yapılmakta.

 

Peki Her Hafta Neyi Protesto Ediyorlar?

Özelde Avusturya koalisyon hükümetini hedeflerine koysalar da, genelde kapitalizmin aşı kar hırsından doğan savaş, yoksulluk ve mülteci ekseninde sistemsel bir karşı duruş sergilediklerini ileri sürüyorlar.

Perşembe protestocuları, anti-faşist, anti-ırkçı ve anti-kapitalist oldukları bilinmekte.

Ayrıca, protestolara katılanlar tek bir grup veya düşünce etrafından toplanmış insanlardan oluşmuyor. Yukarıda saydığımız evrensel karşı duruşlar ortak noktaları olsa da, kendi içlerinde farklı düşünceler barındırmaktalar.

 

Kimler Var?

Feminist gruplar, Sığınmacılara yardım dernekleri, anti-faşist öğrenci grupları, Raçcı müzik grupları, Yeşiller parti gençlik kolları, Avusturya Komünist Partisi KPÖ Gençlik kolları, Sosyalist Gençlik, gibi yapılanmalar her protestoda yerlerini alıyorlar.

Zaman zaman SPÖ Viyana ilçe örgütlerinden de katılın olduğu görülmekte.

 

Neden Döner Sembol Yapıldı?

Protestolara katılan bazı grupların sözcülerinin Virgül.at’ye yaptığı açıklamaya göre, Döner sembolünün seçilmesindeki en büyük etkenin ‘’ enternasyonal bir mesaj vermektir.’’ Öte yandan döner artık Avusturya’da ortak bir tüketim ürünüdür ifadeleri kullanıldı.

Bir başka sözcünün yaptığı açılamada ise, Türkiye göçmenlerinin hükümet karşıtı gösterilerden sakındığını, oysa Hükümetin çıkardığı yasaların en çok göçmenleri vurduğunu söyleyerek, her Perşembe göçmenlerinde bizimle alanlarda olmasını temenni ediyoruz ifadelerini kullandı. (virgül.at)

 

Yayınlama: 24.10.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.