SPÖ’nün “Dev” gençlik kolu [SJÖ], Seçimlerde SPÖ’yü desteklemiyor!

SPÖ’nün “Dev” gençlik kolu [SJÖ], Seçimlerde SPÖ’yü desteklemiyor!

Sozialistische Jugend Österreich [SJÖ], Türkçesi; “Avusturya Sosyalist Gençlik” örgütü. SJÖ, Avusturya’nın en büyük sol bağımsız gençlik örgütüdür. 1894 yılında çırakları koruma amaçlı bir dernek olarak kurulan bu derneğin asıl adı Genç İşçiler Derneği [VJA] idi.

Resmi olarak Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nin [SPÖ] bir parçası olmasa da iki örgüt arasında yakın bir ilişki ve organik bir bağ var. SJÖ, SPÖ komitelerinde aktif olarak yer almaktadır. Aynı zamanda, Genç Avrupalı Sosyalistler (YES; eski adıyla ECOSY) uluslararası şemsiye örgütlerinin ve Viyana’daki merkezini SJÖ ile paylaşan Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği’nin (IUSY) üyesidir.

Avusturya’da 29 Eylül 2024 tarihinde olağan genel seçimlerine birkaç gün kala, Sozialistische Jugend Vorarlberg, yani Sosyalist Gençlik Vorarlberg örgütü, Ulusal Konsey seçimleri öncesinde Komünist Partisi’ne [KPÖ] oy verilmesi yönünde açıklamalarda bulundu.

Sosyalist Gençlik Vorarlberg Çarşamba öğleden sonra Ulusal Konsey seçimlerinde Avusturya Komünist Partisi’ni [KPÖ] desteklediğini duyurdu. Aslında SPÖ’ye yakın olan gençlik örgütünün eyalet kurulunun, SPÖ’ye yönelik sert eleştirilerin dile getirildiği bir yayında, oy birliğiyle böyle bir karar aldığı belirtildi.

SJ yayınında SPÖ’nün “toplumsal saldırılara karşı mücadeleyi kararlı bir şekilde organize etmek” yerine “ÖVP ile olası bir koalisyonun hazırlanması üzerinde çalışmayı tercih edeceğini” belirtti. SJ Vorarlberg ayrıca SPÖ’yü ırkçı ajitasyona ve emeklilik, işsizlik yardımları, eğitim ve sağlık hizmetlerinde olası kesintilere karşı yeterince çaba göstermediği için eleştirdi: “Bu bir işçi partisine yakışmaz” suçlamasında bulundu.

SJ Vorarlberg KPÖ’nün görüşlerinin tamamını paylaşmıyor

Ulusal Konsey’de sol muhalefete ihtiyaç var: “KPÖ bu sefer daha iyi bir seçim ve biz de onun yüzde dört barajını aşması için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz.” SJ’ye göre kapitalizmden kopmak gerekiyor; bankalar ve büyük sanayi şirketleri kamulaştırılmalı. Ancak SJ Vorarlberg başkanı Sonja Kopf, SJ Vorarlberg’in KPÖ’nün tüm görüşlerini paylaşmadığını, Filistinlilerle dayanışma göstermediğini vurguladı.

SPÖ, SJ yönetim kurulunu partiden ihraç etti

“SPÖ Vorarlberg, oybirliğiyle alınan seçim tavsiyesi kararında yer alan ve aynı zamanda SPÖ Vorarlberg üyesi olan SJ Vorarlberg’in tüm yönetim kurulu üyelerini partiden çıkaracak.”

SPÖ’nün tüzüğü bu konuda açık: İnsanları başka bir partiye oy vermeye çağıran herkes partiden ihraç edilmelidir, dendi.” SJ, SPÖ’nün resmi bir parçası değildir denilen açıklamada, ancak komitelerine dahildir denildi.

Vorarlberger SJ, Ekim 2023’te sosyal medyada “Gazze’nin savunulması için” çağrıda bulunduğu bir gönderiyle SPÖ’nün eleştirilerine hedef olmuştu. Başkan ve eyalet bakanı Alexander Rauter daha sonra eyalet SPÖ tarafından uyarıldı ve partiden ihraç incelendi, ancak o sırada duyurulmadı.

Sosyalist Gençlik, dokuz federal eyaletin tamamında, yerel ve bölgesel gruplara [eskiden şirket grupları] bölünmüş olan eyalet örgütleri tarafından temsil edilmektedir. Siyasi çalışmaları bir yandan bölge ve yerel gruplarda grup akşamları gibi eğitim faaliyetlerinin yanı sıra siyasi seminerleri [eğitim çalıştayı, anti-faşizm semineri, feminist seminer ve Viyana Marx Semineri ve Yaz Çalıştayı] ve diğer yandan da siyasi seminerleri içermektedir. | ©DerVirgül

Yayınlama: 25.09.2024
Düzenleme: 25.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.